УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

BIG_The-Dryline_New-York

Регион Северна Америка – сребро, $50000: BIG (Bjarke Ingels Group) и One Architecture – The Dryline, урбана инфраструктура заштите од поплава, Њујорк, 2015. | Илустрација © BIG

5. међународна LafargeHolcim награда је у потрази за паметним решењима за градове и изграђена окружења – отворен наградни конкурс са фондом од 2 милиона америчких долара за одрживу градњу

LafargeHolcim Награда је најзначајнији глобални конкурс у области одрживог дизајна. Он обухвата и водеће професионалне пројекте, као и смеле идеје следеће генерације које комбинују одржива грађевинска решења са архитектонском вештином. Организован од стране LafargeHolcim Фондације за одрживу градњу, конкурс препознаје идеје са највећим потенцијалом за решавање данашњих изазова растуће урбанизације и унапређења квалитета живота.

Пројекти и концепти из области архитектуре, пејзажне архитектуре, урбаног дизајна, планирања, технологије, грађевинарства и материјала имају право учешћа путем online пријаве у такмичењу са фондом награда од 2 милиона долара. Рок за пријаву је 21. март 2017. године.

Главна категорија конкурса је отворена за архитекте, планере, инжењере, студенте сродних дисциплина, власнике пројеката, градитеље и грађевинске компаније који дају одрживе одговоре на технолошке, еколошке, друштвено-економске и културолошке проблеме, у оквирима савремене изградње. Пројекти морају бити у поодмаклој фази разраде, имати велику вероватноћу реализације и чија изградња није започета пре 04. јула 2016. године.

Учесници старости до 30 година могу да предложе визионарске концепте и смеле идеје на конкурсу, без обзира на вероватноћу реализације пројекта: категорија Следећа генерација (the Next Generation) посебно тражи одважна решења од стране студената и младих професионалаца.


Повезани текстови:
Међународни фестивал зелене културе Green Fest 2016
Студенти Архитектонског факултета у финалу такмичења Solar Decathlon Middle East 2018
Трибина: ”Одржива архитектура” на манифестацији ЕКОКУЛТ
Одрживи развој новог пилот насеља у Београду путем IMM методологије
Радионица: Одрживи развој новог пилот насеља у Београду путем IMM методологије


Такмичење је подељено у пет географских региона – сваки регион ће имати свој жири сачињен од реномираних стручњака. Пројекти ће се оцењивати према региону у ком ће бити изграђени, и вредноваће се у односу на пет “циљних изазова” за одрживу градњу који посматрају пројекат из холистичке перспективе и узимају у обзир његов целокупан животни циклус. Критеријуми обухватају иновације и преносивост; етичке стандарде и друштвену инклузију; ресурсе и еколошке перформансе; економска одрживост и компатибилност; и контекстуални и естетски утицај. Жирије предводе Harry Gugger (за регион Европе), Ray Cole (Северна Америка), Angelo Bucci (Латинска Америка), Nagwa Sherif (Блиски Исток, Африка) и Donald Bates (Азија, Пацифик).

Победници ће бити проглашени током серије од пет церемоније доделе награда у другој половини 2017. године. Победници се аутоматски квалификују за светско такмичење 2018. године.

Пријава за учешће на конкурсу је бесплатна и мора бити поднета на енглеском језику, путем веб формулара који пружа информације о ауторству, сажетак пројекта, техничке детаље, као и слике пројекта или илустрације. Свеобухватно “корак по корак” упутство детаљно објашњава критеријуме за оцењивање и даје упутства како да припремите рад за предају на www.lafargeholcim-awards.org.

Mario-Camargo-Luis-Tombe_Articulated-Site_Medellín

Регион Латинска Америка – злато, $100000: Mario Camargo и Luis Tombé – Articulated Site, резервоари воде као јавни парк, Медељин, Колумбија, 2015. | Фото © Aníbal Gaviria

Подршка светски признатих техничких универзитета:
LafargeHolcim Awards се организује у партерству са неким од водећих техничких универзитета. Швајцарски Федерални институт за технологију (ETH Цирих и EPFL Лозана) воде Академски комитет LafargeHolcim Фондације. Други повезани универзитети су: Амерички универзитет у Бејруту, Либан, Амерички универзитет у Каиру, Египат, EcoleSupérieured’Architecture de Casablanca (EAC), Мароко, Индијски институт технологије (IIT Бомбај) у Мумбаију, Индија; Massachusetts Institute of Technology (MIT) у Кембриџу, САД, Тонгји Универзитет (ТЈУ) у Шангају, Кина, Tsinghua Универзитет (ТХУ) у Пекингу, Кина, Universidad Iberoamericana (IBERO) у Мексико Ситију, Мексико, Universidade de São Paulo (USP), Бразил; British Columbia универзитет, Ванкувер, Канада; Универзитет у Мелбурну, Аустралија; и Witwatersrand (Wits) у Јоханесбургу, Јужна Африка.

LafargeHolcim Фондација за одрживу градњу:
Од 2003. године Фондација унапређује комуникацију о одрживој градњи путем својих међународних конкурса, академских форума и публикација. Фондацију подржава LafargeHolcim – светског лидера у индустрији грађевинских материјала, али је она независна од комерцијалних интереса.

Корисни линкови:
Преузимање пријаве на конкурс 2016/17: www.lafargeholcim-awards.org/enter
Преузимање Step-by-step упутства како пријавити пројекат: www.lafargeholcim-awards.org/guide
Комплетна листа чланова жирија: www.lafargeholcim-awards.org/juries
Подаци о “циљним изазовима” за одрживу градњу: www.lafargeholcim-awards.org/target
Више од 200 LafargeHolcim Awards претходно награђених пројеката: www.lafargeholcim-foundation.org/projects

LafargeHolcim-Awards_trophies

Сви трофеји Награде LafargeHolcim за одрживу градњу представљају златни пресек. Уравнотежена пропорционалност златног пресека симболизује циљеве одрживе градње, која увек тежи ка складном балансу између данас и сутра, између ресурса и потрошње, између потреба и могућности. | Фото © LafargeHolcim

Контакт:
LafargeHolcim Foundation for Sustainable Construction
Hagenholzstrasse 85, CH-8050 Zurich, Switzerland
Телефон: +41 58 858 82 92 – news@lafargeholcim-foundation.org
www.lafargeholcim-foundation.org

Контакт у Србији:
Lafarge BFC д.о.о.
Трг Беочинске фабрике цемента 1, 21300 Беочин, Србија
Телефон: +38121874140; +38163522231 – snezana.petrovic@lafargeholcim.com
www.lafarge.rs