УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Архитектонски факултет је прославио јубилеј „170 година високошколске наставе у области архитектуре“ у Србији

Svecana_akademija_170_godina_grupna_fotografija

Групна фотографија особља Архитектонског факултета у Београду, на Свечаној академији одржаној 3. новембра 2016. | Фото: Ана Костић (Кликните да би сте увећали фотографију!)

Аутор текста: др Ана Никезић

Јубилеји су прилика да се осврнемо на постигнуте резултате, подсетимо на корене и постулате, те да изнова промислимо континуитет којег смо неодвојиви део. То је, пре свега, прилика да се супротставимо идеји да све почиње сада, од нас, те да разумемо да смо део једне афирмисане културе у простору и друштву у коме живимо.

Свечаном академијом, одржаном 3. новембра 2016. године у згради Југословенске кинотеке, Архитектонски факултет у Београду је прославио „170 година високошколске наставе у области архитектуре“ у Србији – јубилеј којим се обележава 1846. година када је при београдском Лицеју указом кнеза Александра Карађорђевића основана „Инџињерска школа“, која самим именом указује на оријентацију ка грађевинској струци, те се данас сматра темељем високошколског образовања у области градитељства и архитектуре.

Svecana_akademija_170_godina_sala

Свечана академија у сали Југословенске кинотеке | Фото: Ана Костић

Svecana_Akademija_2016-1-of-2

С лева на десно: Проф. др. Зоран Никезић, Проф. Спасоје Крунић, Проф. др. Владимир Костић (Председник САНУ), Проф. др Живослав Тешић (Проректор за науку, иновације и трансфер технологије Универзитета у Београду), Проф. Милан Лојаница, Проф. др Владан Ђокић (Декан АФ) и арх. Милорад Јевтић, на Свечаној академији у сали Југословенске кинотеке | Фото: Ана Костић

Svecana_Akademija_2016-2-of-2

С лева на десно: др Зоран Ђукановић, доцент, арх. Мирослава Јевтић, арх. Милица Јакшић, Проф. Зоран Лазовић, Проф. др Владимир Мако, Проф. Михаило Тимотијевић, Проф. др. Зоран Никезић и Проф. Спасоје Крунић на Свечаној академији у сали Југословенске кинотеке | Фото: Ана Костић

Од академски оформљене школе по француским и немачким узорима, Архитектонски факултет данас је један од најстаријих факултета у оквиру Београдског универзитета и водећа академска институција за студије у области архитектуре и урбанизма у региону. Кроз 170 година дугу историју, Факултет је прошао бројне фазе усавршавања и реформе развијајући се у савремену школу која нуди свеобухватно образовање будућим архитектима и урбанистима кроз различите студијске програме у данашњем међудисциплинарном схватању дисциплине, те окосницу архитектонске и урбанистичке теорије и праксе у Србији и региону.

Промо филм Архитектонског факултета поводом јубилеја ”170 година високошколске наставе у области архитектуре” приказан је на Свечаној академији | Аутори филма: Лара Кончар, Катарина Ристић и Вукоман Страњанчевић

Свечана академија отворена је кратким филмом који је пружио увид у факултетску свакодневницу, а након кога је уследило обраћање Декана Факултета, проф. др Владана Ђокића, затим председника Српске академије наука и уметности – академика Владимира Костића и проректора за науку, иновације и трансфер технологија Универзитета у Београду – проф. др Живослава Тешића.

Интервју са Проф. др Владаном Ђокићем, деканом Архитектонског факултета у Београду, пред Свечану академију | © Тањуг.рс

Svecana_Akademija_2016-Vladan-Djokic

Говори Проф. др Владан Ђокић, декан Архитектонског факултета у Београду, на Свечаној академији | Фото: Ана Костић

Svecana_Akademija_2016-Vladimir-Kostic

Говори Проф. др. Владимир Костић (Председник САНУ) на Свечаној академији | Фото: Ана Костић (Кликните фотографију да бисте погледали видео)

Svecana_Akademija_2016-Zivoslav-Tesic

Говори Проф. др Живослав Тешић (Проректор за науку, иновације и трансфер технологије Универзитета у Београду) на Свечаној академији | Фото: Ана Костић

Након такође свечаног јубилеја 1996. године, на Свечаној академији је додељена и Велика повеља Архитектонског факултета, као и Свечане дипломе најуспешнијим студентима у протеклој школској години. Велика повеља за допринос у области образовања и развоја архитектонске дисциплине додељена је уваженом проф. др Браниславу Миленковићу, који је свој радни век посветио школи, учинио да се установи, а затим и развије курс последипломских студија на Архитектонском факултету.

Prof-dr-Branislav-Milenkovic-1993

Проф. др Бранислав Миленковић је примио Велику повељу Архитектонског факултета у Београду | Фото: Милан Радојевић

Свечане дипломе уручене су појединачно најуспешнијим дипломцима са различитих студијских програма:
Никола Бишевац на Основним академским студијама Архитектура,
Јована Јелисавац на Мастер академским студијама Архитектура,
Јелена Словић на Мастер академским студијама Интегрални урбанизам,
Милица Оташевић на Мастер академским студијама Унутрашња архитектура.

Svecana_Akademija_2016-nagradjeni-studenti

Нагарађени најуспешнији дипломци: Милица Оташевић (говори), Никола Бишевац, Јована Јелисавац и Јелена Словић | Фото: Ана Костић

Свечана академија затворена је промоцијом нове публикације Архитектонског факултет под називом „170 личности за 170 година високошколске наставе у области архитектуре у Србији“, која је настала са намером да представи 170 личности, стваралаца, који су се школовали или допринели развоју образовања у области архитектуре и урбанизма на Архитектонском факултету у Београду и за собом оставили велике резултате.

Овом публикацијом започиње важан процес архивирања личности, података и резултата који су створили и одржали ову професију у Србији, а иза које стоје уредници проф. Зоран Лазовић и проф. др Владимир Мако, као и читав тим младих истраживача Факултета.

Publikacija_170_licnosti_i_Publikacija_Dekani

Публикације „170 личности за 170 година високошколске наставе у области архитектуре у Србији“ и „Декани Архитектонског факултета: 1948-2016 објављене су поводом јубилеја | Фото: Ана Костић

Svecana_Akademija_2016-Zoran-Lazovic

Проф. Зоран Лазовић, уредник публикације „170 личности за 170 година високошколске наставе у области архитектуре у Србији“ | Фото: Ана Костић
Културни дневник РТС-а – прилог о свечаној академији и публикацијама | © РТС (Радио Телевизија Србије)

Архитектонски факултет је традиционално жива и динамична институција. Са преко 1000 студената и неколико различитих студијских програма свих нивоа академских студија, Свечана академија слави стоседамдесети рођендан образовања, и то не само са намером да слави своју историју, већ и да је употреби као базу за промишљање будућих корака и изазова.

Прави јубилеј није само свечарско славље, већ је то важна тачка на непрекидном путу развоја и струке и дисциплине и образовања. Обележавајући овај велики јубилеј, Архитектонски факултет данас има велику одговорност и обавезу да очува тековине претходних генерација и обезбеди даљи развој и унапређење наставе за будућност.

Svecana_akademija_170_godina_grupna_fotografija_01

Групна фотографија особља Архитектонског факултета у Београду, на Свечаној академији одржаној 3. новембра 2016. | Фото: Ана Костић (Кликните да би сте увећали фотографију!)

Svecana_Akademija_2016-3

Svecana_Akademija_2016-5

Svecana_Akademija_2016-4

Svecana_Akademija_2016-6

Svecana_Akademija_2016-7

Svecana_Akademija_2016-8

Атмосфера са прославе јубилеја у Кинотеци | Фото: Ана Костић
Атмосфера са прославе јубилеја у Кинотеци | Аутор филма: Милош Јакшић