УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_Green-Fest_01

Међународни фестивал зелене културе Green Fest 2016, који ће се одржати од 15. до 18. новембра 2016. године у Дому омладине Београда, је манифестација посвећена екологији и заштити животне средине, која кроз филмске, образовне, изложбене и активистичке програме подстиче културу живљења у складу са зеленим вредностима.

Green Fest је успостављен 2010. године као јединствен и препознатљив догађај са сопственим идентитетом, који стимулише сарадњу културе и уметности са животном средином и одрживим развојем, привлачећи велики број учесника и посетилаца из Београда, Србије, региона југоисточне Европе и целог света. Фестивал се реализује у складу са светским стандардима манифестација оваквог типа, који гарантују висок организациони квалитет, значајну посећеност и присуство у медијима.

У мају 2015. године Фестивал је прошао акредитацију и добио ознаку EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) за квалитет манифестације и значај на локалном, националном и међународном нивоу. EFFE је пројекат Европске комисије за развој европске платформе за фестивале инициран од стране Европске асоцијације фестивала.


Програм Фестивала је подељен на три дела: Green Screen, Green Field, и Green Square. Детаљан програм фестивала можете погледати овде.

Green Screen Fest
Филмски програм фестивала привлачи велики број посетилаца и подељен је у два сегмента: такмичарски програм аматерског и кратког филма и ревијални програм. Видео активизам је од почетка веома важан део фестивала, а на конкурс за такмичарски програм се сваке године пријављују стотине аутора филмова из целог света.

Green Field
Научни и образовни сегмент фестивала, који истражује нова знања и тенденције у области животне средине и креативног образовања кроз вршњачко и експертско образовање. Активности у оквиру овог програма укључују радионице, предавања и дебате које су специјално прилагођене ученицима основних и средњих школа и студентима.

Green Square
Фестивалски простор и сале формирају Green Square, изложбени програм, простор за добродошлицу на фестивал, отворени простор намењен изложбама, уметничким инсталацијама, иновацијама и различитим “зеленим” производима и иницијативама. Комплексан, а у исто време, и једноставан простор, вас позива да истражујете нове идеје које ће градити нову зелену будућност за све нас.

Улаз на све садржаје/програме је бесплатан.

Организатор Фестивала: Центар за унапређење животне средине

2016_Green-Fest_02

Green Fest 2015, Дом омладине Београда | Фото © Green Fest

Из програма издвајамо:

Предавање: ЗЕЛЕНО ОСТРВО
Среда, 16.11. у 16.30h, Сала Американа
Предавач: Claudia Zanfi

Из године у годину све већи број људи долази да живи у градовима. Процењује се да ће до 2050. године готово 65% укупне светске популације живети у урбаним срединама. Оваквим темпом ширења градова и утицаја климатских промена јављају се многобројни изазови – смањење зелених површина, повећање просечних температуре, повећано загађење ваздуха, ефекат “топлотног острва”. На овом предавању ћеш имати прилику да сазнаш како је могуће унапредити јавне просторе уз помоћ еко-дизајна, али и видети неке од примера како студенти у Милану унапређују изглед свога града.

Claudia Zanfi, историчар уметности, промотер културе и пејзажни архитекта. Предавала је на мастер академским студијама Визуална уметност на Брера Академији уметности у Милану. Тренутно је предавач на интернационалним мастер студијама Урбане Визије и Архитектура на Domus Академији у Милану и на Мидлсекс Универзитету у Лондону, а такође сарађује са UNESCO-ом и Саветом Европе у оквиру Европске конвенције о пределу. Claudia Zanfi је основала културну агенцију aMAZElab (www.amaze.it) и MAST (Museo di Arte Sociale e Territoriale). Између осталих културних и уређивачких пројеката уредила је: A Ticket to Bagdad; Sofia Photographic Biennial; Cyprus Day; Re‐Thinking Beirut; Going Public; Communities and Territories, текући пројекти јавне уметности и савременог живота. Осмислила је међународне активности Going Public, текући пројекат јавних простора и савременог друштва.

Предавање је намењено студентима и широј јавности.
Предавање је на енглеском језику и неће бити обезбеђен превод.
Трајање: 90 минута

Филм: ИЗБОР ЈЕ НАШ
Среда, 16.11. у 18.00h, Велика сала
Редитељ и продуцент: Roxanne Meadows и Joel Holt | 97′ | 2015 | САД

Прича која долази из „кухиње” Жака Фреска (добитник награде Уједињених нација за најбоље урбанистичко решење – дизајн града, на конференцији УН о одрживом развоју “Novus Summit”, 2016), Роксен Медоуз (суоснивач Venus пројекта) и Venus пројекат нас подсећају да упркос данашњем напредном технолошком развоју, наше вредности и уверења нису напредовала. Филм преиспитује и предлаже начине трансформације људског понашања и друштва у целини, које можемо да спроведемо као појединци, заједнице, нације – као људи, пре свега, како бисмо уз помоћ обновљивих и иновативних технологија, променили смер развоја целокупног људског друштва, који ће бити у функцији сваког живог бића на планети.

Улаз је бесплатан али због ограничених капацитета сала, потребно је резервисати улазницу путем линкова:
– за филм: http://greenfest.rs/index.php/sr/screen
– за предавање: http://greenfest.rs/index.php/sr/field/pojedinacne-prijave

или слањем e-mailа на адресу green.fest.edu@gmail.com са подацима: име и презиме, назив програма, број особа