УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_DKSG_Cestice-lutanja

У оквиру програма Дома културе Студентски град покренут је пројекат архитектонских радионица. Пробуди свест о простору и креативно размишљање. Ослободи се рутине. На овој радионици истраживаће се простор Студентског града и ствараће се имагинарна места окупљања која дејствују у њему, креираће се просторне инсталације и јединствено мноштво.


ЧЕСТИЦЕ ЛУТАЊА
Архитектонска радионица
Просторна инсталација

Идеја архитектонских радионица јесте де се пробуди свест о простору и подстакне креативно размишљање. У комуникацији са младим архитектима и раду на сопственим малим пројектима, студент ће развијати способност просторног мишљења и инвентивност.

Као полигон узимамо простор Студентског града. Лутамо, али нисмо изгубљени. Идеје и инспирацију проналазимо у свему. Ослобађамо се рутине. Стварамо за себе и друге. То су просторне интервенције доступне свима у облику просторних инсталација. Места окупљања и социјализације.

Желимо да проширимо истраживање граница између објекта, форме и простора. Светло и сенка, контуре амбијента. Односи материјалних и нематеријалних аспеката сва три дискурса. Истражујемо феномен и нијансе простора са различитих аспеката:

• Како доживљамо простор?
• Како се понашамо у различитим просторима?
• Како простор утиче на нас?
• Шта дефинише простор око нас?
• Како можемо сами обликовати простор?

Ствараћемо имагинарна места која дејствују у истом простору, креирати просторне композиције и јединствено мноштво.

Тражи се покрет, модуларност, екстрем, аргумент, активирање и интерполација.


Радионица је бесплатна. Никакво предзнање није неопходно, али је број полазника ограничен. Први час је планиран у суботу, 05. новембар 2016. године од 14 часова, а локација је Дом културе Студентски град – Сала на спрату (Булевар Зорана Ђинђића 179, Нови Београд). По плану радионица ће трајати 2 месеца (новембар и децембар), одржаваће се једном недељно по 2 сата. Од учесника се очекује константно похађање радионице и посвећеност раду.

За крај радионице планирана је изложба радова полазника – јавно представљање просторне инсталације.

Пријаве за учествовање на радионици слати на e-mail адресу ana.todorovic@dksg.rs

Модератор радионице је Николина Јанковић, мастер инжењер архитектуре, а у вођењу радионице помоћи ће јој и две колегинице Јована Кажић и Ања Милојевић.

Више информација о осталим радионицама које се реализују у оквиру програма ДКСГ на погледајте овде.

Николина Јанковић (1992) мастер инжењер архитектуре, поред архитектуре, бави се продукцијом и организацијом догађаја, фестивала и манифестација, а ради и као кустос изложби. Учесница је многих архитектонских радионица и конкурса, самим тим и неколико колективних изложби. Прошле године је као члан удружења „Коцкавица“ организовала и реализовала пројекат „Буђење Земуна“ са идејом и темом уметничких радионица и чајанки-свирки за подстицање свих младих, оптимистичних, веселих, креативних, образованих и позитивних људи, који имају сличне визије и борбе, да покрену нешто што има за циљ дружења, афирмацију младих уметника, креирање културно-уметничког садржаја и шанси за младе. Тренутно волонтира као архитекта – сарадник на пројекту архитектонског џепног водича кроз архитектуру Београда, а и учесник је другог Нелт едукативног програма. Иначе је веома заинтересована за уметност, дизајн, архитектуру, а највише за мултидисциплинарне и партиципативне пројекте.

Јована Кажић (1992) мастер инжењер архитектуре, посвећена струци, увек заинтересована за радионице и пројекте који унапређују и истражују битна питања у архитектури. Учесник разних конкурса и изложби. У сваком тренутку спремна да се измести из стварности у свет стварања. Воли да ради на мотивацији људи и буђењу свести код младих, подстичући их да отворе свој ум ка новим идејама и превазилажењу свих граница.

Ања Милојевић (1992) мастер инжењер архитектуре, заинтересована за културну одрживост и све сегменте струке. Волонтер на многим пројектима везаним за културу и уметност, али и учесник разних конкурса и изложби. Воли да ствара и зависник је од енергије. Сматра да је креативност нова врста писмености.

Визуелни идентитет радионице су осмислиле Николина Јанковић и Ања Милојевић.

Dom-kulture-Studentski-grad_logo200x100