УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Студенти Архитектонског факултета у финалу такмичења Solar Decathlon Middle East 2018

Тим Архитектонског факултета Универзитета у Београду, финалист такмичења Solar Decathlon Middle East 2018 – TWIST BOX, рад у оквиру студијске целине Студио М02 АТ, 2016.

Све информације о пројекту можете погледати на званичној страници пројекта: TWIST BOX

Тим студената Архитектонског факултета Универзитета у Београду остварио је изузетан успех пласиравши се међу 23 екипе које ће имати прилику да реализују своје архитектонско решење соларног павиљона на међународном такмичењу Solar Decathlon Middle East 2018 у Дубаију.

Пројекат TWIST BOX је рађен у пролећном семестру школске 2015/2016 у склопу семинара и радионице уз Студио М02 АТ, као прва (квалификациона) фаза такмичења, уз подршку и учешће групе наставника, сарадника и доктораната Архитектонског и Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Тимови који ће учествовати на овом престижном такмичењу званично су представљени на Светском економском самиту (World Green Economy Summit – WGES) у Дубаију, 05. oктобра 2016. На свечаној церемонији наш тим је представљао Немања Брзаковић, студент II године Мастер академских студија Архитектура.

Solar-Decathlon-2018_02

Solar-Decathlon-2018_01

Представници тимова финалиста такмичења Solar Decathlon Middle East 2018 на Светском економском самиту – WGES, Дубаи, 2016.

Solar Decathlon Middle East 2018 је међународно студентско мултидисциплинарно такмичење које има за циљ буђење свести о енергетски ефикасном и биоклиматском приступу пројектовању архитектонских објеката и свих бенефита који из тога произилазе. Крајњи циљ такмичења је реализовање мултифункционалног, енергетски ефикасног и самоодрживог павиљона, који користи искључиво сунчеву енергију за своје функционисање. Учешће на конкурсу захтева континуирани двогодишњи рад на развоју пројекта, изради свих елемената и компоненти, у оквиру наставних и ваннаставних активности. У завршној фази такмичења тимови ће изградити своје куће које ће бити отворене за јавност у периоду током којег их међународни жири оцењује у 10 различитих категорија (отуд и назив “декатлон”).

У наредном периоду се очекује даљи развој пројекта од стране студената Архитектонског факултета у сарадњи са студентима осталих факултета Универзитета у Београду и јавног и приватног сектора.

У току 2017. године из ове сарадње у Београду ће осванути објекат који представља реализацију студентског пројекта и који ће 2018. године бити транспортован у Дубаи, где ће стајати раме уз раме са објектима осталих универзитета који су обезбедили своје место у овом престижном такмичењу.

У првој фази такмичења наш универзитет су предствљали:

Тим Архитектонског факултета Универзитета у Београду
наставници: доц. др Наташа Ћуковић Игњатовић, доц. др Љиљана Ђукановић, доц. др Душан Игњатовић
студенти Докторских академских студија: Невена Лукић, Владимир Бојовић
студенти МАСА-АТ: Немања Брзаковић, Тамара Костић, Марина Михаиловић, Ана Марија Голоб, Саша Перишић, Ива Бабовић, Александра Николић, Јована Петковић, Јелена Грозданић, Горан Томић, Јована Лакетић, Давид Јеремић, Владимир Кунтић, Бојан Васиљевић.

Тим Електротехничког факултета Универзитета у Београду
доц. др Жељко Ђуришић, асист. Димитрије Котур

Solar-Decathlon-2018_Nemanja-Brzakovic_03

Solar-Decathlon-2018_Nemanja-Brzakovic_02

Тим Архитектонског факултета Универзитета у Београду, финалист такмичења Solar Decathlon Middle East 2018 – TWIST BOX, рад у оквиру студијске целине Студио М02 АТ, 2016.

SDME_2018_u_sali_301

Дизајн радионица у сали 301, са студентима II године МАСА на предмету МАСА-23050-08: ЛЕЕД и еколошки аспекти архитектонске праксе.

Од почетка ове школске године, тим TWIST BOX је већ почео да расте и већ сада се развија тесна сарадња студената, настваника и сарадника архитектонског, електротехничког, машинског, технолошког и шумарског факултета, те током овог семстра очекујемо формирање квалитеног мултидисплинарног тима који ће радити на овом несвакидашњем пројекту.

У наредном периоду тим студената и наставника који ради на развоју решења одржаће презентацију пројекта на факултетима Универзитета у Београду и позвати све заинтересоване студенте да се прикључе даљој реализацији пројекта и стекну практична знања и вештине на реалном пројекту.

Погледајте фотографије са свечане презентације пројекта на Архитектонском факултету 12. октобра 2016. године (Фото: М.Булатовић):

Arhitektonski_fakultet_SDME_2018_01-Foto_Maja_Bulatovic

Arhitektonski_fakultet_SDME_2018_02-Foto_Maja_Bulatovic

Макета пројекта TWIST BOX.

Arhitektonski_fakultet_SDME_2018_03-Foto_Maja_Bulatovic

Чланови мултидисплинарног тима који ће радити на пројекту TWIST BOX за финале такмичења Solar Decathlon Middle East 2018

Arhitektonski_fakultet_SDME_2018_03a-Foto_Maja_Bulatovic

Arhitektonski_fakultet_SDME_2018_04-Foto_Maja_Bulatovic

На презентацији говоре: доц. др Душан Игњатовић, доц. др Љиљана Ђукановић, доц. др Наташа Ћуковић Игњатовић и студент Немања Брзаковић.

Arhitektonski_fakultet_SDME_2018_05-Foto_Maja_Bulatovic

Тим Архитектонског факултета Универзитета у Београду, финалист такмичења Solar Decathlon Middle East 2018 – TWIST BOX, рад у оквиру студијске целине Студио М02 АТ, 2016.

Погледајте гостовање наших доцената у емисији РТС-а “Контекст 21″ (18.11.2016.) и опширан приказ о изузетном пројекту за будућност! Браво за студенте и наставнике из Twist Box тима!