UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Performans: “Sound is Body, Body is Sound“ japanskih umetnika Jošija Maćide i Maiko Date u čitaonici biblioteke Arhitektonskog fakulteta

Sound_is_Body_Body_is_Sound_01

Performans “Sound is Body, Body is Sound“ japanskih umetnika Jošija Maćide (Yoshio Machida – muzika) i Maiko Date (Maiko Date – ples) eksluzivno u čitaonici biblioteke Arhitektonskog fakulteta:

Sreda, 28. septembar 2016. godine u 18.00 sati
Biblioteka Arhitektonskog fakulteta
Bulevar kralja Aleksandra 73/II, Beograd

“Sound is Body, Body is Sound“ je razgovor između muzike i plesa i suštinski predstavlja improvizaciju međuzavisnoti kroz reakciju. Nema unapred pripremljenog notnog teksta, nema unapred definisane koreografije, nema modela, nema odgovora. Konverzacija počinje malim incidentom. Realnost se dešava iz minuta u minut. “Sound is Body, Body is Sound“ je senzualna poezija sačinjena od improvizacija zvuka i tela, koja ih postepeno transformiše.

Ovaj poseban umetnički izraz počinje odabirom „karata“ koje gledalac bira iz ruku Maiko Date. Na svakoj karti je ispisana različita kratka pesma. Svaki gledalac na ovaj način postiže lični utisak o performansu vezujući ga za svoju „temu“. Kao u čitanju Tarot karti, gledalac pokušava da pronađe vezu između reči i performansa.


Povezani tekst:
Koncert hora arhitekata Slovenije – Arhivox u Auli Arhitektonskog fakulteta


Sound_is_Body_Body_is_Sound_cards

Sound_is_Body_Body_is_Sound_04

Umetnici:
Jošido Maćida (Yoshio Machida) je japanski multimedijalni umetnik srednje generacije (1967) sa raznovrsnom međunarodnom reputacijom stečenom u brojnim projektima muzičkog, scenskog, filmskog i vizuelnog izraza. Maćida u perfomansu “Sound is Body, Body is Sound“ svira „steel pan“ – karipski limeni bubanj.
http://www.yoshiomachida.com

Maiko Date (Maiko Date) je japanska plesačica i koreograf. Savremenim plesom je počela da se bavi u Japanu, bila je član čuvene tokijske plesne trupe “Mademoiselle Cinema“ sa kojom je nastupala na brojnim festivalima u Aziji i Evropi, poslednjih godina živi u Nemačkoj i učestvuje u projektima sa renomiranim umenticima koji se bave video artom.
http://datemaiko.jimdo.com/cv/

Ulaz je slobodan.


Press Realise: “Sound is Body, Body is Sound“ Tour in South Europe 2016

Pogledajte film – performans “Sound is Body, Body is Sound“:

Sound_is_Body_Body_is_Sound_02

Sound_is_Body_Body_is_Sound_05

Sound_is_Body_Body_is_Sound_06

Sound_is_Body_Body_is_Sound_07

Sound_is_Body_Body_is_Sound_08

Sound_is_Body_Body_is_Sound_09

Scene iz filma ”Sound is Body, Body is Sound”