УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_Create-in-Residence_Call

Извор: Нова Искра

Нова Искра у сарадњи са партнерима у Француској, Шведској и Словачкој и ове године огранизује резиденцијалне боравке српских аутора у иностранству, као и дизајнера из три партнерске земље у Београду. Конкурс за по један једномесечни резиденцијални боравак у Малмеу и Марсеју отворен је до 01. септембра 2016. године за све дизајнере, архитекте и истраживаче са територије Србије, а фокус овогодишњег програма је на дигиталној фабрикацији и раду са маргинализованим друштвеним групама.

Размена аутора одвија се кроз платформу CREATE IN RESIDENCE, мултидисциплинарни међународни програм који је 2014. године иницирао Шведски институт, у сарадњи са Новом Искром, фестивалом Крокодил и низом партнерских организација. Ове године, међу партнерима су и највећа шведска организација за подршку уметничке продукције IASPIS, Француски институт у Београду и Министарство културе и медија Републике Србије, затим организација Creative Industries Košice (Словачка) као и културни центар STPLN из Малмеа, те AMI Centre и LFO/ZINC makerlab из Марсеја.


Повезани текстови:
Конкурс за студијски боравак у Шведској: Create in Residence 2016
Конкурс за студијски боравак у Шведској: Create in Residence 2015
Конкурс за студијски боравак у Шведској: Create in Residence 2014


2016_Create-in-Residence_03

AMI Centre, Марсеј, Француска | Фото © AMI Centre

Интердисциплинарни рад, пажљиво планирање сваког од резиденцијалних боравака према потребама корисника и специфичности организација које ће их угостити главне су одлике овог програма. Од 2014. године, кроз програм је прошло преко 30 аутора, а поред дизајнера прилику да раде у Шведској имају и писци, стрип цртачи и преводиоци путем конкурса организације Крокодил и њиховог пројекта “Кућа за писце”. Од ове године CinR платформа шири своје деловање и на друге земље, па тако Нова Искра објављује отворени позив за по један једномесечни резиденцијални боравак у Малмеу (Шведска) и Марсеју (Француска).

2016_Create-in-Residence_02

STPLN, Малме, Шведска | Фото © STPLN

За боравак у Шведској постоји задати тематски оквир за дизајнере из Србије, па се заинтересовани креативци позивају да у оквиру своје пријаве предложе пројекат који би развијали током боравка у Шведској, а који је посвећен деци, раду са маргинализованим друштвеним групама и третирању друштвено-ангажованих тема кроз креативни процес. Боравак у Марсеју иако нема тематски оквир, пре свега је намењен онима заинтересованим за ширење знања у пољу дигиталне фабрикације. Концепт читавог програма и даље је “open-end”, што значи да се од учесника не очекује да своју идеју у целини реализују или заврше током свог боравка, већ само да време проведено у Шведској искористе за развој пројеката из овог домена.

У Малмеу, одабрани аутор из Србије ће имати прилику да користи радни простор у центру STPLN (http://stpln.se/) и да уз помоћ локалног тима дође у контакт са колегама и другим организацијама из Шведске. У оквиру центра STPLN функционише и Fabriken fablab (http://stpln.se/projekt/fabriken/) у оквиру кога је могуће похађати курсеве из домена 3Д штампе. У Марсеју, гостујућег аутора из Србије ће подржати две локалне организације, обе лоциране у креативном центру Friche la Belle de Mai (http://www.lafriche.org/fr/) – CADO инкубатор и LFO/ZINC makerspace (http://www.lfofablab.org).

2016_Create-in-Residence_01

STPLN, Малме, Шведска | Фото © STPLN

Трошкови пута, смештаја и стипендије биће покривени, а аутори ће бити у обавези да се укључе у програме локалних организација током свог боравка, кроз јавне презентације, учешће и организацију радионица и слично. Резиденције ће бити реализоване у периоду октобар-новембар. Истовремено, Нова Искра ће угостити троје словачких и двоје шведских дизајнера, као и једног представника Француске.

Сви заинтересовани дизајнери, архитекте, истраживачи и аутори могу се пријавити најкасније до 01. септембра 2016. у поноћ путем online формулара на адреси http://bit.ly/2aEHbNk.

Поред попуњавања формулара потребно је послати и портфолио презентацију, као и план рада односно предлог пројекта који би био развијан током резиденцијалног програма (који треба да укључује и мотивационо писмо) на e-mail createinresidence@gmail.com.

www.novaiskra.com
www.si.se
www.institutfrancais.rs
www.cike.sk

2016_Create-in-Residence_t