UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

M02hexa360

Dobrodošli na veb izložbu projekata urađenih u okviru drugog semestra Master studijskih programa u školskoj 2015/16 godini. Pred Vama su odabrani Studio M02 studentski radovi koji predstavljaju izborne predmete sa master programa Master akademske studije Arhitektura 2015/16 – I godina. Uživajte!

Master akademske studije Arhitektura 2015/16
Studijska celina STUDIO M02
MODUL ARHITEKTURA: MASA-A12011 STUDIO M02A – Projekat
MODUL URBANIZAM: MASA-U12011 STUDIO M02U – Projekat
MODUL ARHITEKTONSKE TEHNOLOGIJE: MASA-AT12011 STUDIO M02AT – Projekat
MODUL ARHITEKTONSKO KONSTRUKTERSTVO: MASA-AK12011 STUDIO M02AK – Projekat

Tematski okvir studijske celine
TEHNOLOGIJA GRADA

Rukovodilac studijske celine: arh. Aleksandru Vuja, vanredni profesor

Odnos grada i arhitekture je, u okvirima ukupnog kompleksa nastave, izdvojen u drugi semestar master akademskih studija kao posebna oblast istraživanja. Sadržaj predmeta rada postavljen je kao složen projektantski problem i nivo u kome studenti samostalno razvijaju sve šire programske platforme razmatranja arhitekture.

Odnos grada i arhitekture određen je urbanistički i tipološki u formu višenamenskih gradskih centara koji predstavljaju najraznovrsnije sklopove sadržaja čiji je krajnji ishod stvaranje javnih gradskih prostora ili, preciznije, prostora sa javnim korišćenjem. Poslovanje, administracija, trgovina, ugostiteljstvo i rekreacija jesu samo neki od sadržaja kojima se formuliše viša struktura sa odlikama gradskog centra i javnih prostora u meri posebnih studijskih programa.

Ovako postavljena, struka postaje krajnja posledica, ali i inicijator niza: društvo, grad i arhitektura. Uloga arhitekture se preispituje kroz, pre svega, etički princip kojim se konceptualno postavljaju osnove programa, a time i stav profesije prema društvu, lokalnoj zajednici ili specifičnoj pojavi nekog oblika društvenog života. Time se kao profesionalci razlikujemo od drugih učesnika u građenju grada, jer prihvatamo i u suživot unosimo društvenu odgovornost prema zajedničkom interesu i struku postavljamo na mesto koje joj po značaju pripada.

Svakodnevne, dinamične i raznovrsne promene odnosa u društvu daju nam za pravo da grad shvatimo kao ogromno polje za eksperiment arhitektonske struke, različito od opreznosti i jalovosti tekuće samoreprodukcije globalne mediokritetske politike. Arhitektura, kroz eksperiment sa već postojećim, ali ne i do kraja formulisanim odnosima u društvu, grad preispituje kroz mnogobrojna istraživanja sa autonomnim idejama koja pripadaju samo tim pojedinačnim pristupima. Time se, pored drugih disciplina koje se bave istom temom, izdvaja posebna vrsta apstraktnog i eksperimentalnog istraživanja grada u okvirima arhitektonskog projektovanja… Ceo tekst

Filter

201516_M02-Studio-Projekat_cover

Marina Mihailović – U naselju Sunca