UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2016_BIO_Faraway-So-Close

Muzej arhitekture i dizajna u Ljubljani objavio je konkurs za učešće na 25. bijenalu dizajna pod nazivom Faraway, So Close, koje će voditi kustoskinja Angela Rui i kustoskinja muzeja Maja Vardjan.

Poziv je upućen dizajnerima, arhitektima, rediteljima, grafičkim dizajnerima, ilustratorima, piscima, animatorima, fotografima, istraživačima i ostalim interdisciplinarnim stvaraocima koji bijenale vide kao eksperimentalnu, grupnu platformu za testiranje, razvoj i širenje vlastitih pristupa i znanja vezanih za probleme i strukture novog formata bijenala.


Povezan tekst:
Konkurs: Platforma FuturA (Future Architecture Platform)


Sedam poznatih ličnosti iz zemlje domaćina, Slovenije, izabrano je zbog njihovih ličnih i profesionalnih projekata izvan sfere dizajna. Njihovo znanje i originalnost interpretiraće sedam međunarodnih kreativaca izabranih na temelju njihovih sposobnosti korišćenja dizajna i arhitekture kao alata za istraživanje savremenih pitanja. Testiranjem disciplina izvan njihovih zona komfora, Faraway, So Close predstaviće moguće scenarije koji se bave i globalnim i lokalnim problemima.

Sedam učesnika će raditi u sedam timova: Andrej Detela i Studio Formafantasma posvetiti će se temi Underground Release, Matej Feguš i Matali Crasset temi Occupying Woods, Iztok Kovač i Point Supreme raditi će na problemu After Utopia, Mojca Kumrdej i Didier Faustino na temi Brand New – Coexistence, Klemen Košir i Studio Mischer’Traxler na temi Countryside Reloaded, Renata Salecl i Studio Folder na Resilience of the Past, a Marin Medak i Odo Fioravanti na temi New Heroes.

Nakon što odaberu tim, izabrani učesnici će se aktivno uključiti u istraživački i dizajnerski proces, koji će započeti u septembru 2016. godine u Ljubljani.

Od 25. maja do 29. oktobra 2017. u Ljubljani, Faraway, So Close – 25. bijenale dizajna predstaviće sedam lokalnih intervencija s objašnjenim rezultatima rada svake ekipe, ujedinjenih kroz središnju izložbu s propratnim katalogom.

Više informacija možete pronaći ovde: FARAWAY, SO CLOSE – 25th Biennial of Design

Važni datumi:
Rok za prijavu: 10. jul 2016.
Odabir učesnika: jul 2016.
Početni događaj: 12-16. septembar 2016.
Proces: jesen 2016. – proleće 2017.
Izložba: 25. maj – 29. oktobar 2017.