УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ретроспективна изложба: Заха Хадид, Палатa Франкети, Венеција, мај – нов. 2016.

Ретроспективна изложба: Заха Хадид, Палатa Франкети, Венеција | Фото © Luke Hayes

Ретроспективна изложба

Заха Хадид
27. мај – 27. новембар 2016.
Палата Франкети, Венеција, Италија

У славу каријере Захе Хадид (Zaha Hadid, 1950-2016) у архитектури и дизајну које се протеже на четири деценије, Фондација Беренго (Fondazione Berengo) је домаћин сажете ретроспективне изложбе њеног дела у Палати Франкети (Palazzo Franchetti) на Великом каналу у Венецији, у Италији. Изложба, која се поклапа са овогодишњим Венецијанским архитектонским бијеналем, приказује многе од кључних слика, цртежа и макета из репертоара Хадидове, преносећи ингениозност и динамизам њених архитектонских пројеката путем разних медија, укључујући и филм и фотографију.

Кроз дизајн Захе Хадид – изграђен, у изградњи, у развоју и нереализован – изложба преставља пионирска истраживања која подстичу и дефинишу рад бироа Zaha Hadid Architects.

Изложба ће бити отворена до 27. новембра 2016. године.

Zaha-Hadid_by-Brigitte-Lacombe

Заха Хадид | Фото © Brigitte Lacombe

Повезани текстови:
Седам кључних тема Бијенала архитектуре 2016. у Венецији
Бијенале архитектуре у Венецији 2016: Златни лав за животно дело – Пауло Мендез да Роша
Алехандро Аравена – уметнички директор Бијенала у Венецији 2016
Предавање: о култури дизајнираног инжењерства – проф. Ханиф Кара


Заха Хадид се директно бавила експериментима руске авангарде почетком своје каријере, истражујући технике композиције фрагментације, слојевитости и порозности које се провлаче кроз све њене пројекте.

„Моје слике су настале пре тридесет година из разлога што сам мислила да архитектонски цртежи захтевају дисторзију и фрагментацију много већег степена, како би помогли нашим истраживањима – али, на крају је то утицало на рад, наравно. У раним данима нашег бироа методе које смо употребљавали да конструишемо цртеж, слику или модел, довеле су до нових, узбудљивих открића. Понекад нисмо знали чему ће нас истраживање довести али смо знали да ће то бити нешто, и да сва истраживања воде ка усавршавању пројекта.

Zaha-Hadid_Victoria-City-Berlin-PA_BlueBeam

Zaha-Hadid_Victoria-City-Berlin_PA_Perspective

Victoria City, Берлин, 1988. | © Zaha Hadid Architects

Три пројекта која представљају прекретнице у каријери Захе Хадид презентована су у засебној соби. Почевши од пројекта Vitra Fire Station (изграђен 1993) у Вајлу на Рајни, у Немачкој, први изграђен пројекат бироа Zaha Hadid Architects, потом Rosenthal Center for Contemporary Art у Синсинатију (изграђен 2003), који је допринео томе да Захи Хадид буде додељена Прицкер награда за 2004. годину, и на крају MAXXI Museum of 21st Century Arts у Риму (завршен 2009), чиме су обухваћени периоди у коме је пракса применила и развила своја обимна истраживања са убрзаним напретком дизајна уз помоћ рачунара.

Zaha-Hadid_Hafenstrasse_Hamburg

Haffenstrasse, Берлин, 1982-83. | © Zaha Hadid Architects

Zaha-Hadid_The-Peak_Hong-Kong_(2)

The Peak, Хонг Конг, 1982-83. | © Zaha Hadid Architects

Адриано Беренго (Adriano Berengo), председник Фондације Беренго је рекао:
„Посетиоци изложбе ће стећи веће разумевање пионирске визије Захе Хадид, која је редефинисала архитектуру и дизајн 21. века и заробила машту широм света. Иако радим у свету уметности, а Дама Заха Хадид је изузетна у архитектури, њен рад је такође прожет уметношћу, том патином која све чини вечитим, укључујући и самог ствараоца.“

Zaha-Hadid_Venice2016_©Luke-Hayes_07

Изложба Заха Хадид, Палатa Франчети, Венеција | Фото © Luke Hayes

У свом разговору са Хансом Улрихом Обристом (Hans Ulrich Obrist), кодиректором галерија Serpentine, Заха Хадид је изјавила:
„Знам из свог личног искуства да се без истраживања и експеримената не може много шта открити. У експерименту мислите да ћете сазнати једну ствар, а онда откријете нешто сасвим друго. То је оно што мислим да је стварно узбудљиво. Откријете много више од оног чему се надате. Мислим да никада не треба престати са експериментисањем.“

Zaha-Hadid_Venice2016_©Luke-Hayes_05

Zaha-Hadid_Venice2016_©Luke-Hayes_02

Изложба Заха Хадид, Палатa Франкети, Венеција | Фото © Luke Hayes

Zaha-Hadid_Palazzo-Franchetti