УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_Real-Estate-Architecture

Летња школа

Архитектура некретнина
Real Estate Architecture

20-27. август 2016.
Лијеж, Белгија

Тутори: Hikaru Nissanke, Filipe Magalhaes, Matteo Costanzo и Bart Dehaene

Лијеж, раних 60-их година XX века. Као и у другим европским градовима, процват некретнина је управо започео. Као добри модернисти, градоначелник и гомила приватних предузимача су мислили да обнове стамбени фонд заменом старог урбаног материјала новим типом становања: стамбеном зградом. Током наредних 15 година, већина кућа из XIX века дуж кејева и булевара замењена је 12-тоспратним модернистичким грађевинама. Ова трансформација је радикално променила силуету и лик града.

Након 50 година, ове зграде су дошле до краја животног циклуса. Уз све веће цене енергије, друштвене промене и еволуцију норми и стандарда, ове модерне „иконе“ постају застареле. Присутна је растућа потреба да се преиспита ова типологија и да се размишља о могућој будућности. Летња школа истражиће на који начин архитектонске интервенције могу да оживе овај важан стамбени фонд.

2016_Real-Estate-Architecture_01

Летња школа одржаће се од 20. до 27. августа 2016. године на Факултету архитектуре Универзитета у Лијежу (ULg) у Белгији. Школа се састоји од интензивне радионице комбиноване са јавним вечерњим програмом: пројекције, предавања и дискусије. 40 међународних дипломаца и доктораната биће одабрано да ради на будућности модерних стамбених зграда. Ови студенти радиће у тимовима од по 10 чланова, под надзором једног од 4 тутора.

Главно питање које ће се решавати је: како архитектонске интервенције могу ослободити потенцијалне стратегије за обнову стамбених зграда, производа процвата некретнина током 60-их и 70-их година? На крају недеље, резултати овог рада биће презентовани и дискутовани на панелу архитеката, урбаних дизајнера, академаца и јавних ауторитета. Касније ће бити сакупљени у публикацију и предмет јавне изложбе о стамбеним зградама у Белгији у мају 2017. године. Летњу школу организује група истраживача и асистената са Департмана за архитектуру Универзитета у Лијежу и Генту са циљем да подстакне размену архитектонске културе између универзитета.

Пријава:
Летња школа је отворена за студенте архитектуре и урбаног дизајна и архитекте који су недавно дипломирали. Максимум 40 учесника ће бити одабрано на основу предатог сажетог портфолија. Пријава треба да садржи презентацију вашег рада и curriculum vitae, као и следећу обавезну информацију: име, презиме, датум рођења, претходно образовање и e-mail адресу. Знање енглеског језика је обавезно. Пријаве послати у облику једног pdf документа (до 10MB величине) и названог „ime_prezime.pdf“ на адресу application@realestatesummer.net.

Важни датуми:
Рок за предају пријава: 05. јул 2016.
Одабрани студенти биће контактирани путем e-mail-а 10. јула 2016. и морају потврдити своје учешће уплатом трошкова до 20. јула 2016.

Цена:
Летња школа – 125 евра
Напомена – учесници морају сами обезбедити свој превоз и смештај

За сва друга питања везана за летњу школу, контакт адреса је info@realestatesummer.net, а званична веб страница летње школе: Real Estate Architecture