УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Осми Миксер фестивал, највећа регионална смотра креативности и иновација, одржаће се по пети пут у београдској четврти Савамали, од 08. до 12. јуна 2016. године, на више од 40 локација и уз учешће око 1000 стваралаца. Овогодишњи Миксер фестивал одвија се под слоганом „Осетљиво друштво (Sensitive Society)“, снажно обојен темама родне равноправности и женског стваралаштва, друштвене једнакости, отвореног дијалога, муликултуралности и ефикаснијег решавања конфликта.

Фокус овогодишњег Миксер фестивала је трострук и у центар пажње, под капом носеће теме “Осетљивог друштва”, доноси женско стваралаштво и родну равноправност, затим избегличку кризу и могуће правце интеграције избеглица у европско друштво, и на крају на отворене платформе за размену знања и идеја.

Ослањајући се на ова три фокуса, Миксер фестивал тежи да истражи друштвене концепте којима грађани и креативни професионалци могу да утичу на актуелне друштвене процесе како би унапредили квалитет свакодневног живота, отворили пут за директнију сарадњу са осетљивим и угроженим групама и промовисали хумане вредности, емпатију и љубав.


Повезани текстови:
Конкурс: Young Balkan Designers 2016 (Млади балкански дизајнери 2016)
Почео је Миксер Фестивал 2015
Радионица: Young Balkan Designers 2015 – Idea workshop – Belgrade
Конкурс: Young Balkan Designers 2015 (Млади балкански дизајнери 2015)


2015_Mikser-Festival_Konstantin-Grcic-i-Jan-Boelen

Константин Грчић и Jan Boelen, Миксер фестивал, 2015 | Фото © Миксер

Женско стваралаштво и једнакост између женског и мушког принципа, који су различити по карактеру, али једнаке вредности, теме су које ће заузети већински део програма овогодишњег Миксер фестивала. Бројне изложбе, презентације, дебате, перформанси, филмови представиће публици визионарске идеје женских аутора, нарочито из домена архитектуре и дизајна, који су значајно допринели унапређењу наше свакодневице, али је њихов допринос остао недовољно познат или потпуно непознат.

Женско стваралаштво биће представљено и у домену филма, музичког програма посвећеног женским извођачима, али и путем Миксер разговора где ће се обрађивати теме попут улоге жена у савременом друштву и препрека са којима се оне сусрећу у свакодневном животу.

Mikser-razgovori

Фото © Миксер

Целокупни програм фестивала биће подељен у неколико сегмената као што су Миксер разговори, изложбе, радионице, предавања, дебате, перформанси, музика, програми за децу и младе, МиксерКино, а заједнички именилац свим програмским целинама биће уклањање граница са којима се људи суочавају због родних, старосних, расних, етничких, религијских или културних разлика.

Пратећи принципе “женијалности”, хуманости и емпатије, програмске целине Миксер фестивала, поред жена, у центар пажње стављају и друге осетљиве групе савременог света, па ће фестивал посвећен “Осетљивом друштву” покушати да открије, развије и промовише различите приступе развоју друштва који у своју свакодневицу интегрише ставове и мишљења маргинализованих група.

Mikser-Black-box-2

Фото © Миксер

Настављајући напоре које од августа 2015. године спроводи Refugee Aid Miksalište, Миксер фестивал 2016. ће обрађивати теме интеграције избеглица у европско друштво и хуманизације избегличке кризе. Путем различитих програма и конкурса за дизајн концепте за човечанство у изгону, фестивал ће представити начине на које дизајн може утицати на решавање кризе, кроз радионице ће бити представљени први кораци у процесу интеграције, док ће изложбени програм приближити публици личне приче људи који свакодневно пролазе кроз наш град. Такође, програмска целина Миксер разговори, ове године посвећена осетљивим градовима (Sensitive Cities), наставиће са пропагирањем идеје партиципације грађана у процесима развоја града и решавања горућих проблема путем отвореног дијалога између грађана, организација и органа власти.

Refugee-Aid-Miksaliste

Фото © Миксер

Стваралаштво талената широм региона и ове године биће представљено путем Миксерових платформи као што су “Young Balkan Designers” конкурс расписан од стране Балканске дизајн мреже који се ове године одржава под слоганом “Ново аналогно”, затим међународни конкурс “Ghost Project”, позив за младе женске бендове у сарадњи са Mascom издавачком кућом под називом “Женски елемент”, као и “Black Box” изложба, ове године са темом “Брисање прошлости”, која се реализује у сарадњи са Факултетом примењених уметности, први пут веома успешно представљена на прошлогодишњем Миксер фестивалу.

Ове године, младим креативцима из региона је пружена још једна прилика да покажу своје таленте на јавном конкурсу за креирање визуелног идентитета Миксер фестивала 2016, који је расписан 04. марта 2016. Поред одабира победничког решења које представља визуелни идентитет фестивала, ужи круг радова по избору стручног жирија, биће представљен у оквиру специјално креиране изложбе која ће представити размишљана креативаца на тему “Осетљивог друштва”.

2016_Young-Balkan-Designers-IMM-Cologne

Young Balkan Designers на изложби IMM Cologne, Келн, Немачка, 2016. | Фото © Balkan Design Network