UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Bee_Breeders-logo_small

Ovde možete pogledati rezultate konkursa (15.08.2016):
https://romeconcretepoetryhall.beebreeders.com

Organizacija Bi Briders (Bee Breeders) objavila je konkurs za Salu poezije betona u Rimu – priliku za entuzijaste u arhitekturi da predstave svoju sopstvenu poeziju izraženu kroz beton. Vraćajući se u rodno mesto betonske arhitekture, lokacija idejnog konkursa nalazi se u Rimu, u kom mnoge od njegovih legendarnih znamenitosti još uvek pričaju istoriju grada kroz predivnu arhitekturu izgrađenu od betona.

Uticaj rimske arhitekture se vidi širom sveta, bez obzira da li u dizajnu za velike, impozantne zgrade, ili u infrastrukturi koja podržava skoro svaki grad na svetu. Ako grad ima puteve i mostove u sebi, onda je on, strogo govoreći, pod uticajem rimske arhitekture.

Zadatak učesnika je stvaranje projekta za višenamensku zgradu od betona. Vraćajući beton u kolevku moderne arhitekture, namera je da se dobije uvid u budućnost ovog svestranog materijala crpeći inspiraciju iz njegove prošlosti.


Povezan tekst:
Konkurs: Londonski muzej interneta


Rome-Concrete-Poetry-Hall_02

Beton je sastavni građevinski materijal još od doba Rimskog carstva. Zapravo, najranija upotreba velikih razmera betona bila je u izgradnji čuvenih rimskih znamenitosti kao što su Koloseum i betonska kupola Panteona; iako je upotreba u maloj razmeri viđena još 6500 godina pne.

Jedinstvene fizičke karakteristike betona čine ga beskonačno raznovrsnim građevinskim materijalom, koji se uglavnom nije menjao stotinama godina. Danas je najrasprostranjeniji veštački materijal koji se koristi u izgradnji svih mogućih struktura, od zgrada, brana do višespratnih garaža.

Pored toga što je beskrajno raznovrstan, beton je takođe održiv i ekološki materijal. Beton se može stvoriti od niza različitih sirovina, ima neverovatno dug životni vek, i čini zgrade izrazito energetski efikasnim zbog sposobnosti svoje toplotne mase da apsorbuje i zadrži toplotu. Proizvodnja betona može se prilagoditi svakom projektu kako bi se osigurao minimalni gubitak, a može čak biti smrvljen i recikliran u agregate za upotrebu u novim betonskim podlogama za puteve.

Rome-Concrete-Poetry-Hall_03

Lokacija odabrana za Salu poezije betona u Rimu je Pjaca Galeno (Piazza Galeno) – nalazi se u aveniji Kraljice Margerite, odlične lokacije u Rimu. Pjaca je okružena tramvajskim šinama, koje takođe prolaze i kroz samu lokaciju.

Pravo učešća:
Konkurs je otvoren za sve. Nije potrebna stručna kvalifikacija. Projekti se mogu raditi samostalno ili u timovima (maksimum 4 člana tima).

Jezik konkursa:
Prepiska sa organizatorima mora biti na engleskom jeziku.
Učesnici predaju sve informacije na engleskom jeziku.

Preuzmite ceo raspis konkursa za više informacija.

Nagrade:
Na konkursu će biti proglašena 3 pobednička rada i 6 otkupa. Organizatori arhitektonskih konkursa Bee Breeders će dodeliti ukupno US $10.000 dolara po sledećem principu:
1. mesto: US $6.000
2. mesto: US $3.000
3. mesto: US $1.000

Pobednici će biti predstavljeni u internacionalnim umetničkim i dizajnerskim medijima, i biće predstavljeni na Bee Breeders vebsajtu.

Sledeći medijski partneri predstaviće konkurs i pobednike konkursa u svojim izdanjima:
Arch20, Archello, Archi.ru, Archilovers, Archinect, Architectur Journal, Wettbewerbe, Architime.ru, Australian Design Review, BauNetz, NIP, ViaVili, WA, World Architecture, World Architecture News i drugi.

Organizatori konkursa će takođe priznati izuzetan nastup svih nagrađenih i otkupljenih radova dodelom Priznanja za dostignuće (Certificates of Achievement).

Važni datumi:
Rok za prijavu učešća: 06. jul 2016.
Rok za predaju radova: 20. jul 2016. (do 23.59h po Griniču)
Objava rezultata konkursa: 10. avgust 2016.
Dodela nagrada i izložba radova: početak oktobra 2016.

Sve informacije možete pogledati na zvaničnoj stranici konkursa:
Rome Concrete Poetry Hall

0