УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Bee_Breeders-logo_small

Овде можете погледати резултате конкурса (15.08.2016):
https://romeconcretepoetryhall.beebreeders.com

Организација Би Бридерс (Bee Breeders) објавила је конкурс за Салу поезије бетона у Риму – прилику за ентузијасте у архитектури да представе своју сопствену поезију изражену кроз бетон. Враћајући се у родно место бетонске архитектуре, локација идејног конкурса налази се у Риму, у ком многе од његових легендарних знаменитости још увек причају историју града кроз предивну архитектуру изграђену од бетона.

Утицај римске архитектуре се види широм света, без обзира да ли у дизајну за велике, импозантне зграде, или у инфраструктури која подржава скоро сваки град на свету. Ако град има путеве и мостове у себи, онда је он, строго говорећи, под утицајем римске архитектуре.

Задатак учесника је стварање пројекта за вишенаменску зграду од бетона. Враћајући бетон у колевку модерне архитектуре, намера је да се добије увид у будућност овог свестраног материјала црпећи инспирацију из његове прошлости.


Повезан текст:
Конкурс: Лондонски музеј интернета


Rome-Concrete-Poetry-Hall_02

Бетон је саставни грађевински материјал још од доба Римског царства. Заправо, најранија употреба великих размера бетона била је у изградњи чувених римских знаменитости као што су Колосеум и бетонска купола Пантеона; иако је употреба у малој размери виђена још 6500 година пне.

Јединствене физичке карактеристике бетона чине га бесконачно разноврсним грађевинским материјалом, који се углавном није мењао стотинама година. Данас је најраспрострањенији вештачки материјал који се користи у изградњи свих могућих структура, од зграда, брана до вишеспратних гаража.

Поред тога што је бескрајно разноврстан, бетон је такође одржив и еколошки материјал. Бетон се може створити од низа различитих сировина, има невероватно дуг животни век, и чини зграде изразито енергетски ефикасним због способности своје топлотне масе да апсорбује и задржи топлоту. Производња бетона може се прилагодити сваком пројекту како би се осигурао минимални губитак, а може чак бити смрвљен и рециклиран у агрегате за употребу у новим бетонским подлогама за путеве.

Rome-Concrete-Poetry-Hall_03

Локација одабрана за Салу поезије бетона у Риму је Пјаца Галено (Piazza Galeno) – налази се у авенији Краљице Маргерите, одличне локације у Риму. Пјаца је окружена трамвајским шинама, које такође пролазе и кроз саму локацију.

Право учешћа:
Конкурс је отворен за све. Није потребна стручна квалификација. Пројекти се могу радити самостално или у тимовима (максимум 4 члана тима).

Језик конкурса:
Преписка са организаторима мора бити на енглеском језику.
Учесници предају све информације на енглеском језику.

Преузмите цео распис конкурса за више информација.

Награде:
На конкурсу ће бити проглашена 3 победничка рада и 6 откупа. Организатори архитектонских конкурса Бее Бреедерс ће доделити укупно US $10.000 долара по следећем принципу:
1. место: US $6.000
2. место: US $3.000
3. место: US $1.000

Победници ће бити представљени у интернационалним уметничким и дизајнерским медијима, и биће представљени на Bee Breeders вебсајту.

Следећи медијски партнери представиће конкурс и победнике конкурса у својим издањима:
Arch20, Archello, Archi.ru, Archilovers, Archinect, Architectur Journal, Wettbewerbe, Architime.ru, Australian Design Review, BauNetz, NIP, ViaVili, WA, World Architecture, World Architecture News и други.

Организатори конкурса ће такође признати изузетан наступ свих награђених и откупљених радова доделом Признања за достигнуће (Certificates of Achievement).

Важни датуми:
Рок за пријаву учешћа: 06. јул 2016.
Рок за предају радова: 20. јул 2016. (до 23.59h по Гриничу)
Објава резултата конкурса: 10. август 2016.
Додела награда и изложба радова: почетак октобра 2016.

Све информације можете погледати на званичној страници конкурса:
Rome Concrete Poetry Hall