UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

FABeograd2016 je prva konferencija u Srbiji i regionu posvećena promociji: digitalne fabrikacije i FabLab (Fabrication Laboratory) koncepta i njihove primene u različitim oblastima. Konferencija će biti održana 14. i 15. maja 2016. godine u Domu omladine u Beogradu.

FABelgrade2016 je konferencija na kojoj će biti predstavljena potpuno opremljena laboratorija za digitalnu fabrikaciju: FabLab, prvi put u Srbiji. FabLab je radionica, opremljena sa mnoštvom fleksibilnih kompjuterski kontrolisanih alata, sa ciljem da napravi “skoro sve”.

FabLab je opremljen 3D štampačem, CNC mašinom, laserskim sekačem, mikrokontrolerima, setom elektronike i Boš alatima. Cilj konferencije FABelgrade2016 je da prikaže FabLab koncept posetiocima i široj publici kao platformu za razvoj proizvoda, gde profesionalci iz bilo kojih oblasti mogu da kreiraju prototipe, kao i mesta na kojima ljudi mogu da priušte da naprave nešto lepo ili korisno.

Takođe, FABelgrade2016 je i TED-lajk konferencija koja će okupiti niz fantastičnih govornika iz Srbije, regiona i inostranstva, među kojima su i 4 TED-kolege (Ted-Fellows), Fulbrajt alumniji i uspešni dizajneri, naučnici, arhitekte, edukatori i preduzetnici podeljeni u osam panela (http://fabelgrade.io/speakers/):
– Digitalna fabrikacija i STEM nauke
– Digitalna fabrikacija i preduzetništvo
– Ekonomija: U kakvim odnosima su fabrikacija i industrija?
– Digitalna fabrikacija i obrazovanje
– Digitalna fabrikacija i dizajn/arhitektura
– Digitalna fabrikacija i održivi razvoj
– Elektronika i robotika
– Panel predstavnika regionalnih FabLab-ova

Pored panela, učesnicima će na raspolaganju biti besplatne radionice, među kojima su radionice za nastavnike tokom kojih će se upoznati sa Mejker zajednicom, novim tehnologijama, i o ponovnoj upotrebi odbačene plastike.

Više o radionicama, kao i prijave možete pronaći ovde. (http://fabelgrade.io/workshops/)

Organizatori konferencije su Fab Inicijativa, Polihedra Fab Lab i Fab Lab Belgrade, a konferencija će biti održana 14. i 15. maja u Domu omladine u Beogradu, uz finansijsku pomoć ambasade SAD u Beogradu.

***

Poseban događaj u sklopu FABeograd2016 je predavanje 3D bioštampa – Primena digitalne fabrikacije u biologiji koje će se održati 16. maja 2016. godine u 18.00 časova u velikoj sali Biološkog fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Osnivač i idejni tvorac kompanije BioBots održaće predavanje posvećeno 3D bioštampačima, biomastilima i njihovoj primeni.

FABelgrade_2016_Program