УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

ФАБеоград2016 је прва конференција у Србији и региону посвећена промоцији: дигиталне фабрикације и ФабЛаб (Fabrication Laboratory) концепта и њихове примене у различитим областима. Конференција ће бити одржана 14. и 15. маја 2016. године у Дому омладине у Београду.

ФАБелграде2016 је конференција на којој ће бити представљена потпуно опремљена лабораторија за дигиталну фабрикацију: ФабЛаб, први пут у Србији. ФабЛаб је радионица, опремљена са мноштвом флексибилних компјутерски контролисаних алата, са циљем да направи “скоро све”.

ФабЛаб је опремљен 3Д штампачем, ЦНЦ машином, ласерским секачем, микроконтролерима, сетом електронике и Бош алатима. Циљ конференције ФАБелграде2016 је да прикаже ФабЛаб концепт посетиоцима и широј публици као платформу за развој производа, где професионалци из било којих области могу да креирају прототипе, као и места на којима људи могу да приуште да направе нешто лепо или корисно.

Такође, ФАБелграде2016 је и ТЕД-лајк конференција која ће окупити низ фантастичних говорника из Србије, региона и иностранства, међу којима су и 4 ТЕД-колеге (Ted-Fellows), Фулбрajt алумнији и успешни дизајнери, научници, архитекте, едукатори и предузетници подељени у осам панела (http://fabelgrade.io/speakers/):
– Дигитална фабрикација и СТЕМ науке
– Дигитална фабрикација и предузетништво
– Економија: У каквим односима су фабрикација и индустрија?
– Дигитална фабрикација и образовање
– Дигитална фабрикација и дизајн/архитектура
– Дигитална фабрикација и одрживи развој
– Електроника и роботика
– Панел представника регионалних ФабЛаб-ова

Поред панела, учесницима ће на располагању бити бесплатне радионице, међу којима су радионице за наставнике током којих ће се упознати са Мејкер заједницом, новим технологијама, и о поновној употреби одбачене пластике.

Више о радионицама, као и пријаве можете пронаћи овде. (http://fabelgrade.io/workshops/)

Организатори конференције су Фаб Иницијатива, Полихедра Фаб Лаб и Фаб Лаб Белграде, а конференција ће бити одржана 14. и 15. маја у Дому омладине у Београду, уз финансијску помоћ амбасаде САД у Београду.

***

Посебан догађај у склопу ФАБеоград2016 је предавање 3Д биоштампа – Примена дигиталне фабрикације у биологији које ће се одржати 16. маја 2016. године у 18.00 часова у великој сали Биолошког факултету, Универзитета у Београду. Оснивач и идејни творац компаније БиоБотс одржаће предавање посвећено 3Д биоштампачима, биомастилима и њиховој примени.

FABelgrade_2016_Program