UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izvor: Arte

U periodu od 05. do 28. maja, jedanaesti put po redu održaće se Beogradska internacionalna nedelja arhitekture ove godine pod sloganom „Budućnost je sada“. I ovogodišnja manifestacija programski je koncipirana kroz izložbe, šetnje, predavanja, radionice, seminare…

Pokušaćemo da zajedno razmišljamo i razgovaramo o bliskoj budućnosti arhitekture, o upotrebi novih tehnologija, o javnosti rada, o značaju i načinima tumačenja prošlosti u korist sadašnjosti i budućnosti, o percepciji prostora…

Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture (BINA) zajedno sa nosiocem projekta Muzejem za arhitekturu i dizajn (Muzej za arhitekturu in oblikovanje – MAO) iz Slovenije i timovima učesnika iz 13 evropskih zemalja osvojila je grant Kreativne Evrope – Podrška evropskim platformama (2014-2020) za platformu Future Architecture.

U pitanju je panevropski projekat koji okuplja arhitektonske muzeje, festivale i organizacije iz 13 zemalja sa namerom da kroz različite aspekte svog programa tokom 2 godine trajanja projekta pokušaju da sagledaju budućnost arhitekture i to iz perspektive autora do 40 godina života, upravo onih koji će tu budućnost promišljati, projektovati i graditi.

Poseban deo programa ovogodišnjeg, XI izdanja manifestacije, posvećen je upravo Future Architecture platformi i obuhvata međunarodnu izložbu Energetske tačke Beograda i predavanja Arhitektura posle budućnosti, Ane Jeinić (Austrija) i Predstavljanje nasleđa u budućnosti, Sonje Jankov.


Povezani tekstovi:
BINA pre BINE predavanje: “Veliki arhitekti naše moderne – Nikola Dobrović i Milan Zloković” – dr Ljiljana Blagojević
Konferencija: Građani i građenje grada u okviru programa X BINA
X Bina: Tribina – Ugrožena baština
X Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) – GRAĐANI I GRAĐENJE GRADA
BINA tribina: Javni gradski prostori – Problemi, modeli, perspektive
IX Beogradska internacionalna nedelja arhitekture (BINA) – PROSTORI JAVNOSTI


IZLOŽBE

Tokom tri nedelje programa BINA 2016 – BUDUĆNOST JE SADA publika će moći da poseti izložbe u različitim galerijskim prostorima Beograda:

četvrtak, 05. maj 2016. u 19.00h
Svečano otvaranje jedanaeste Beogradske internacionalne nedelje arhitekture u Beogradu
Likovna galerija Kulturnog centra Beograda

Otvaranje izložbi:

  • Energetske tačke Beograda
    Produkcija: Future Architecture platforma, Kreativna Evropa i BINA
    Kustosi: Jelena Ivanović Vojvodić, Danica Jovović Prodanović, Ružica Sarić
    Kulturni centar Beograda, Likovna galerija i galerija Podroom
  • Godišnje nagrade za arhitekturu
    Arhitektonski i urbanistički konkursi 2015.
    Kustos: Darko Marušić
    Kulturni centar Beograda, galerija Podroom
  • Međunarodna izložba savremenog stanovanja – STANOVANJE 2015
    Kustosi: Darko Marušić, Aleksandar Keković
    Galerija RTS-a
  • Dva arhitekta
    Autori: Tomislav Ćurković, Zoran Zidarić
    Zagreb, Hrvatska
    Kulturni centar Beograda, galerija Podroom
  • Prostorni origami – Izložba studentskih radova TU Grac
    Galerija Fakulteta likovnih umetnosti
  • Neobična mesta – Izložba fotografija Željka Mandića
    Kulturni centar Beograda, galerija Artget

Tokom trajanja BINE u Noći Muzeja 21. maja 2016, kroz dve posebne izložbene postavke biće predstavljeni i rezultati dve BINA radionice: Graditeljke Beograda (učesnici su deca uzrasta 10-14 godina) u Dečijem kulturnom centru, (Takovska 10) i Nijanse prostora (učesnici su studenti arhitekture i dizajna) na Vajarskom odseku FLU (Bulevar vojvode Putnika 10).

2016_BINA_Future-is-Now_otvaranje

PROGRAMSKI BLOKOVI BINA 2016

Stanovanje danas
Poseban blok BINA 2016 posvećen je temi savremenog stanovanja. Prvi blok programa, seminar Stanovanje danas – međunarodna iskustva, održaće se 07. maja u Dvorani kulturnog centra Beograda i predstaviće različita evropska iskustva: Aspern – bečki grad na jezeru, jedan od trenutno najvećih stambenih projekata u Evropi, arhitektonski opus zagrebačkog studija Dva arhitekta i planove 50.000 novih stambenih jedinica u Amsterdamu. Drugi deo programa posvećenog temi stanovanja,okrugli sto posvećen izložbi STANOVANJE 2015 biće održan 12. maja u Galeriji RTS.

Predavanja
Serijal od 5 predavanja SUOČAVANJA, koncipirao je Aleksandar Bobić, aktivista, istrajni borac za ideje univerzalizma i promene. O aktuelnim problemima arhitektonske profesije govoriće preko 20 arhitekata i teoretičara iz zemlje i inostranstva (Spasoje Krunić, Ivan Kucina, Tatjana Stratimirović, Ivana Azanjac Vingam, Dominiko Blažević, Milan Đurić, Milica Lopičić…)

BINA šetnje
Beograđani će i ove godine u maju imati priliku da u okviru 11. manifestacije BINA, prošetaju Beogradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu: Savske obale, Blok 21 (50 godina), Palata SIV-a, Od Kosančićevog venca do Terazija… samo su neke od ukupno jedanaest BINA šetnji o kojima možete saznati više na sajtu www.bina.rs.

Radionice
U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom tri nedelje biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata. Namera ovih programa je da se deca i mladi senzibilišu za posmatranje, razumevanje i vrednovanje arhitekture, kao i da se oslobode i u opuštenoj atmosferi oprobaju u kreiranju prostora. Rezultati ovih radionica biće predmet posebnih izložbi tokom Noći muzeja 2016.

Koncert
U saradnji sa dugogodišnjim partnerom, institucijom Do.co.mo.mo. iz Srbije, 16. maja 2016. u 21.00h organizujemo koncert ZVUK MODERNE U DOMU ŠTAMPE. Projekat Zvuk moderne promoviše nasleđe moderne arhitekture na teritoriji Beograda na način koji nije uobičajen u dosadašnjoj praksi. Kroz seriju koncerata i performansa koji se dešavaju u značajnim objektima zaštićenim kao spomenici kulture, Zvuk moderne ima za cilj da skrene pažnju šire javnosti na stanje baštine modernog pokreta u arhitekturi. Zvuk moderne predstavlja zgradu Doma štampe arhitekte Ratomira Bogojevića i dela kompozitora Vasilija Mokranjca.

Dobro došli na programe BINA 2016!

Sve informacije o tačnim mestima i vremenima održavanja programa, kao i više podataka o samim programima možete naći na www.bina.rs, www.dab.rs i www.kcb.rs.