UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Radionica_budite-vodic-kroz-svoj-grad

BUDITE VODIČ KROZ SVOJ GRAD
POZIV ZA UČEŠĆE NA RADIONICI PARTICIPATIVNOG MAPIRANJA – MAPE NEVIDLJIVOG BALKANA

Gde biste odveli nekoga ko prvi put dođe u Beograd? Šta biste mu pokazali, a šta ispričali? Da li su to mesta koja su vama omiljena, za koja vas vezuju lične priče ili su to istorijski spomenici o kojima po nešto zanimljivo znate ili pamtite?

Opis radionice:
Radionica participativnog mapiranja se realizuje u okviru projekta „Mape nevidljivog Balkana“. Sastoji se iz dva radna modula od po pet dana tokom aprila i maja meseca:

  • prvi modul: 21.04 – 26.04.2016.
  • drugi modul: 05.05 – 08.05.2016.

Radionica će se održavati u popodnevnim časovima u prostorijama organizacije Tačka komunikacije u ulici Kneza Miloša 47, Beograd.

Učesnici će tokom predavanja, radnih sesija, šetnji i praktičnih vežbi biti upoznati sa osnovama prikupljanja podataka o gradu, njihovom selekcijom i mogućim načinima prezentacije. Bilo da ste putnik ili domaćin, istraživač ili neko ko opaža detalje, fotografiše, snima, piše ili samo osmatra grad dobrodošli ste na radionicu na kojoj ćemo zajedno praviti vodič kroz nevidljivi Beograd.

Dva osnovna segmenta našeg rada biće Mapiranje zvaničnog, koji za cilj ima da učesnike radionice upozna sa istorijsko-kulturnim kontekstom u kojem će sprovoditi mapiranje, tako što će im biti predstvaljen korpus već prepoznatog nasleđa, mesta i aktvinosti koje čine turističku ponudu Beograda.

Nakon ove vrste kontekstualizacije, sledi segment Mapiranje nezvaničnog u okviru kojeg se na primerima dobrih praksi učesnici upoznaju sa tim šta sve može biti predmet prikupljanja, obrade i interpretacije kulturnog nasleđa i baštine sa ciljem kreiranja putničkog iskustva.

Zatim će se zajedno sa moderatorima raditi na kategorizaciji prikupljenih informacija i mapirati (javni prostori, mesta okupljanja, lokaliteti od ekološkog značaja, događaji, sećanja na ljude, legende, lokalne priče, prostorne celine, putanje hodanja, specifičnosti arhitekture, hrana, običaji, ulična umetnost itd.), u odnosu na vrste materijala: foto, audio, tekst, druge vrste dokumenata. Na raspolaganju su nam svi dostupni alati, a cilj je kombinovati višemedijalni pristup sa istraživanjem literature, šetnjom, posmatranjem, intervjuima.


Povezani tekstovi:
Radionica: Confusing city
Serijal predavanja – seminar: Mapa kao medij


Pokušaćemo da otkrijemo šta to Beograd može da ponudi nekome ko nije turista, već putnik i istraživač. Nekome ko upoznaje duh grada kroz ljude, njihove priče, zgrade u kojima spavaju, grafite kojima obeležavaju svoj prostor.

Zašto?
Projekat Mape nevidljvog balkana u partnerstvu realizuju Klub putnika i Tačka komunikacije uz podršku Erste Banke. Nakon niza sličnih radionica, otvorenih poziva i drugih oblika rada sa zajednicom biće kreiran jedinstveni vodič kroz nekoliko gradova u regionu koji za cilj ima promociju drugačijeg odnosa pojedinca prema mestu koje posećuje.

Kako da se prijavim?
Ograničenja za učesnike ne postoje, potrebno je da nam pošaljete svoju kratku prijavu (ime, prezime, kontakt telefon, mejl i nekoliko rečenica (do 100 reči) o tome zašto želite da učestvujete na radionici) najkasnije do 19. aprila 2016. godine, do ponoći.

Sva pitanja u vezi sa radionicom, kao i prijave možete poslati na mnb@klubputnika.org. Detaljne informacije o programu radionice dobićete odmah po prijavi, broj mesta je ograničen.

Tacka-komunikacije_logo