УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Обнова Ветрињског двора – Награда Плечникова медаља | Фото © Arrea

Позивамо вас на гостујуће предавање проф. арх. Маруше Зорец, са Архитектонског факултета Универзитета у Љубљани. Предавање ће се одржати у уторак, 15. марта 2016. године, у 19.00 часова у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду.

Marusa-Zorec

Маруша Зорец | Фото © Воранц Вогел

Биографија

Маруша Зорец је независни архитекта од 1992, ванредни професор је на Архитектонском факултету Универзитета у Љубљани, где предаје предмет Архитектонско обликовање на I години основних студија. Тежиште њене професионалне праксе је реновирање историјских зграда, кога одликује суптилна трансформација храбрим новим додацима. Поред тога, њено бављење архитектуром налази се у распону од сценографија до урбаних интервенција, и писања о словеначкој архитектури 1960-их и 70-их.

Заједно са архитектима Матјажом Болчином, Митјом Новаком, Мартином Тепином, Машом Живец, Урошом Рустјом и Тадејом Болтом основала је колектив архитеката Ареа архитектура (Arrea arhitektura), који се бави проблемом односа архитектуре и материјалног културног наслеђа. У неколико реализација, они претварају упропашћена и напуштена места у модерне грађевине, уз поштовање квалитета постојеће структуре, програма и природног окружења.

Већина пројеката архитекте Маруше Зорец су интервенције у постојећим објектима и комплексима на листи заштићене културне баштине. Примери укључују реновирање комплекса Виле Вентрели, пројекат капеле у подруму фрањевачког самостана и библиотеку Франк Сушник унутар средњовековног замка, пројекат трга и олтара на отвореном за цркву Св. Вида у Брезју, највећу ходочашничку цркву у Словенији.

Arrea_Brezje

Олтар за цркву Св. Вида у Брезју | Фото © Arrea

Arrea_Vila-Ventrelli

Комплекс Виле Вентрели | Фото © Arrea