УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Tacka-komunikacije_logo

Радионица

Confusing city
Београд, 18 – 21. март 2016.

Радионица је посвећена теми обележавања и именовања улица и тргова у Београду. Полазници радионице ће уз модерирање дизајнерке и професорке Исидоре Николић, историчара Владимира Дуловића и Андрије Стојановића (Тачка комуникације) покушати да проникну на који начин грађани доживљавају симболички простор око себе, шта им он значи, какве асоцијације буде и на какве идеје наводе имена са уличних табли. Једно од питања које ће се покренути је и оно на које неформалне начине се може реаговати на овакво стање у семантичком простору који нас окружује, тј. како на креативан начин можемо придонети смањивању или премошћавању јаза између званичних политика сећања и именовања и система појмова, жеља и размишљања корисника тих јавних простора.

Радионица је намењена свима, али првенствено студентима вузуелних уметности и графичког дизајна као и студентима хуманистичких наука. Поред рада у групи, за полазнике су организоване и кратке презентације/дискусије са гостујућим предавачима. Циљ је да се кроз мултидициплинарни приступ полазници подстакну да користећи вештине креирања различитих визуелних презентација дају одговоре на семантичко симболички неред на улицама Београда. Програм се реализује у партнерству са Културфорумом на Дорћолу (Михизова 11), у чијем простору се и одвија већина активности током ова четири дана.

Организација и продукција: Тачка комуникације

Радионица се састоји из 4 дела распоређених у 4 радна дана:
• Пројекција филма “Нестанак хероја” и разговор с аутором, као и аутором књиге Град као текст
• Теренски рад и организовано вођење кроз примере из окружења
• Рад у тематским групама са фацилитаторима радионице. Осмишљавање финалних радова и интервенција.
• Презентација радова

Учешће је бесплатно, али је због ограниченог броја места потребно да своју пријаву (име, презиме и до десет реченица о томе засто желите да учествујете) пошаљете што пре. Финални рок за слање пријаве учешћа је 16. март 2016. године у 17h. За пријаве, питања или предлоге можете се обратити путем мејла tackakomunikacije@gmail.com


Повезан текст:
Серијал предавања – семинар: Мапа као медиј


Исидора Николић
Рођена 1976. године у Београду. Дипломирала на Катедри графике књиге Факултета примењених уметности у Београду. Магистрирала на истој катедри са библиофилским издањем књиге Невидљиви градови Итала Калвина. У пољу дизајна и визуелних комуникација аутор многих визуелних идентитета, обликовања публикација, просторних графика, изложби и групних радионица (Октобарски салон, Белеф, Меморијал Надежда Петровић, OFF Guide, Грифон и други). Излагала на бројним изложбама у земљи и иностранству. Један је од оснивача и аутора Међународне конференције Дизајнер: Аутор или универзални војник у оквиру које се организују предавања, изложбе и радионице за студенте из региона. Од 2011. године ради као предавач на департману за дигиталну уметност Факултета за медије и комуникације на предметима из области визуелних комуникација.

Владимир Дуловић
Дипломирао на Одсеку за историју Филозофског факултета са темом Називи београских улица и тргова као огледало идеологија владајућих система. У међувремену био полазник главног програма Београдске отворене школе где је добио награду за најбољи завршни рад 2002/3. Мастер студије средњоевропске историје завршио 2010. године на Central European University у Будимпешти. Паралелно учестовао на међународном пројекту о новонасталим националним идентитетима југоисточне Европе. Писац је и уредник више туристичких водича о Србији и региону из едиције In Your Hands. Од 2012. године ангажован на пројектима У.Г. Тачка комуникације.

Тачка комуникације окупља људе различитих професија и интересовања укључене у процесе нове презентације града и културног наслеђа. Деловањем у областима културе, нових медија и туризма истражује нове приступе проучавања, бележења и представљања друштвене историје, архитектуре, јавних политика и деловања појединаца или група важних за урбанистички или социјални развој града. И даље активна Звучна мапа Београда прикупља приче становника локалних заједница о култури живљења и свакодневици изван великих историјских наратива. Обележавање незаштићених зграда из периода међуратне модерне је део пројекта Архитектура за комшије отпочетог 2014. године. Confusing city је још један дугорочни пројекат у чијем фокусу су називи улица и процеси именовања односно политике и идеологије које на те процесе утичу. Кроз неколико креираних специјализованих шетњи, део тима се бави откривањем нових могућности повезивања критичке анализе града и креативног туризма.