УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_Create-in-Residence

Извор: Нова Искра

CREATE IN RESIDENCE је мултидисциплинарни међународни програм посвећен резиденцијалним боравцима аутора у Шведској и Србији који је 2014. године иницирао Шведски институт, у сарадњи са Новом Искром, фестивалом Крокодил и низом партнерских организација из Шведске. Интердисциплинарни рад, пажљиво планирање сваког од резиденцијалних боравака према потребама корисника и специфичности организација које ће их угостити главне су одлике овог програма.

Током протекле две године, 23 аутора из домена дизајна, књижевности, архитектуре и стрипа је узело учешће у програму, док се на конкурсе за резиденцијалне боравке у обе земље пријавило више од 300 аутора. Бројни дизајнери и писци проводили су између 4 и 8 недеља као гости партнерских организација, уз пуну стипендију и плаћене трошкове пута и боравка, а у истом периоду је одржано и више од 15 предавања, презентација и радионица са локалним ауторима.

Овог четвртка, 25. фебруара са почетком у 19.00h, у УК Пароброд биће представљен досадашњи ток програма, као и искуства неких од учесника из Србије и Шведске. Биће представљен овај специфичан формат резиденцијалних боравака, као и планови за ширење ове платформе на сарадњу са другим земљана и детаљи новог циклуса у 2016. години.

Са нама ће бити шведска дизајнерка Josefin Vargö, београдски илустратор Ненад Додић, писци Anisur Rahman и Бојан Бабић, као и стрип ауторка Ана Петровић. Сви они ће представити своја искуства са студијских боравака у Шведској и Србији, а гостима ће се обратити и представници Шведског института, иницијатора пројекта– Jenny Bergström, задужена за дизајн секцију, и Henrik Enbohm који води одсек за књижевност.


Повезани текстови:
Конкурс за студијски боравак у Шведској: Create in Residence 2015
Конкурс за студијски боравак у Шведској: Create in Residence 2014


Поред Шведског института, у програму учествује и низ других истакнутих партнера из Шведске, укључујући Балтички центар за писце и преводиоце (BCWT), културни центар Stpln и Универзитет у Малмеу, Form/Design Center, IASPIS и Шведски центар за стрип. Овом приликом придружиће нам се и Лена Пастернак испред BCTW-а, као и Oyuki Matsumoto испред прогресивног културног центра Stpln, које ће укратко представити рад својих организација. Домаћини догађаја су Крокодил, Нова Искра и Амбасада Шведске у Србији.

Улаз на програм је бесплатан, а почетак је најављен за 19.00h, у четвртак 25. фебруара 2016. године у УК Пароброд (Капетан Мишина 6а, Београд).

www.si.se
www.novaiskra.com
www.krokodil.rs
www.ukparobrod.rs