УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_23_ICBS_main

23. међународни конгрес византијских студија
Београд, 22 – 27. август 2016.

Главна тема
„Византија – свет промена.”

Мото конгреса:
„Πάντα μὲν γὰρ μεταβάλλεται, ἀπόλλυται δὲ οὐδέν.”
(Максим Плануд)

Association Internationale des Études Byzantines (AIEB) одржаће наредни, 23. по реду, међународни конгрес византијских студија у Београду од 22. до 27. августа 2016. године. Предстојећи конгрес посветиће нарочиту пажњу продубљивању разумевања Византије као живог организма чији је век трајао више од једног миленијума и чија је идеологија, ерудиција, уметност и култура дала суштински допринос развитку Европе од позне антике преко средњег века до наших дана. Такође, Конгрес треба да понуди младим истраживачима могућност изношења личних идеја и пројеката за будућа истраживања Византије. Имајући све то у виду, Réunion-Intercongrès, одржана у Атини септембра 2013, прихватила је предлог организатора у вези са именом и мотом Конгреса. Оба елемента треба да истакну поменуту потребу истинског разумевања Византије као живог организма, вредног будућих истраживања у различитим правцима.

Међународни конгрес византолога одржава се од 1924. године. Временски интервал од пет година између одржавања два конгреса установљен је 1961. Догађаји, попут овог, окупљају научнике различитих генерација, из различитих области истраживања, из читавог света. Током година број учесника на конгресима је постепено растао, а на последњем, 22. међународном конгресу у Софији (август 2011), активно је учествовало око 1100 истраживача.

На састанку свих представника националних комитета у Софији 2011. је у складу са статутима Међународног удружења византолога (AIEB) одлучено да се организација следећег, 23. међународног конгреса византолога повери Српском националном комитету за византологију. Београдска византолошка школа стога има част да организује још један међународни конгрес; два претходна били су Други конгрес у Београду 1927. и Дванаести конгрес у Охриду 1961. године.

Од 2003. године Српски национални комитет за византологију фигурира као наследник једног од најстаријих националних комитета у Међународном удружењу византолога – Југословенског комитета за византологију, основаног 1948. године. У току последње две године Српски национални комитет делује као Програмски одбор 23. међународног конгреса.

Званични језици конгреса су грчки, енглески, италијански, немачки, руски и француски.

2016_23_ICBS_01

Важни датуми:
Рок за online пријаву: 15. април 2016. (за учеснике који имају саопштење), или 20. август (за учеснике без саопштења).
Рок за слање апстраката: 15. мај 2015. – 15. април 2016.
Коначни програм: 01. јуни 2016.

Котизација:
Да би се научницима из Србије олакшало учешће на Конгресу, а с обзиром на износ котизације који је на светским конгресима византолога традиционално висок, организатор је одрицањем од дела прихода и обезбеђивањем спонзорских извора, омогућио да један број котизација за учеснике из Србије буде у значајној мери субвенционисан, тј. да за до 100 учесника износ пуне котизације износи 6000 динара, а за студенте и особе у пратњи 4000 динара. Наведени износи важе за период до 1. марта 2016. (после којег се улази у период више котизације).

Сви заинтересовани за учешће на Конгресу уз плаћање субвенционисане котизације, могу да се региструју попуњавањем online регистрационог формулара који се налази на менију веб странице Конгреса (категорија Регистрација & слање текстова) и да, затим, на адресу организатора проследе потврду о регистрацији, која ће им стићи на њихову е-адресу непосредно после окончаног online поступка. Поред потврде о регистрацији, потребно је, као посебан документ, послати и кратак апстракт конгресног саопштења дужине око 600 словних знакова у Word – формату.

За студенте докторских или мастер студија неопходна су још и званична потврда њиховог статуса са универзитета на којем похађају студијски програм, као и писмо – препорука ментора са потписом; оба документа треба да буду скенирана и послата на адресу организатора заједно са потврдом о регистрацији.

Тражене документе потребно је доставити електронском поштом на адресу srbbyz2016@gmail.com или обичном поштом на адресу Српског комитета за византологију до 29. фебруара 2016. године.

Сви регистровани учесници ће заједно са потврдом о регистрацији аутоматски добити и позивно писмо, као и упутство за плаћање котизације.

Све информације о конгресу можете погледати овде:
23. Mеђународни конгрес византијских студија