UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Publikacija i izložba: Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (Dobrović u Dubrovniku: Poduhvat moderne arhitekture)

DD_c_pal

Publikacija: Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture – Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler, Ljiljana Blagojević | Foto © Wolfgang Thaler

Izvor: Oris

U utorak, 23. februara 2016. godine u 19 sati, u Oris Kući arhitekture u Zagrebu, održaće se otvaranje izložbe Dobrović u Dubrovniku: poduhvat moderne arhitekture. Izložba o radu Nikole Dobrovića (1897 -1967.), jednog od najvažnijih predstavnika moderne arhitekture u bivšoj Jugoslaviji, proizašla je iz knjige Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture autora Krunoslava Ivanišina, Volfganga Talera (Wolfgang Thaler) i Ljiljane Blagojević koja pažljivo istražuje Dobrovićev rad i kako je on uticao na arhitekturu Dubrovnika i okolnih područja.

Arhitekta Nikola Dobrović delovao je u Dubrovniku od početka tridesetih do II svetskog rata i u tom razmerno kratkom vremenskom razdoblju projektovao je i uglavnom izveo niz porodičnih kuća, javnih zgrada i tzv. parkovskih uređenja. Hotel Grand, koji ujedno i označava početak turizma u savremenom smislu na otoku Lopudu, Vila Adonis i Vila Vesna samo su neki od projekata koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi, a postali su ikone dubrovačke arhitekture prve polovine 20. veka. Nacrti, dokumentacija i brojne Talerove fotografije donose uvid u arhitektonsko stvaralaštvo slavnog arhitekta.

DD_06

DD_12

Foto © Wolfgang Thaler

U sklopu otvaranja izložbe održaće se razgovor o knjizi Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture s autorima Ljiljanom Blagojević (Arhitektonski fakultet Beograd), Krunoslavom Ivanišinom (Arhitektonski fakultet Zagreb) i Volfgangom Talerom, koji će moderirati Dubravko Bačić.

Nikola Dobrović rođen je u Pečuju 1897, a umro u Beogradu 1967. godine. Na Odseku za arhitekturu Češke visoke tehničke škole (ČVUT) u Pragu diplomirao je 1923. godine. U češkoj prestonici deluje desetak godina. U Dubrovniku se nastanjuje 1934. godine, gde živi i radi do 1943. Desetogodišnje dubrovačko razdoblje najplodnije je i najvažnije razdoblje Dobrovićevog autorskog opusa. Posle II svetskog rata deluje u Beogradu. Od 1948. godine pa do smrti profesor je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Bio je član RIBA i SANU i dopisni član JAZU.


Povezan tekst:
Promocija knjige: Itinereri: Moderna i Mediteran – Ljiljana Blagojević


U četvrtak 03. marta, u Oris Kući arhitekture, Krunoslav Ivanišin održaće predavanje o opusu Nikole Dobrovića u Dubrovniku. Ulaz je slobodan za sve posetioce, a izložba će se moći pogledati do 06. marta 2016. godine. Izložba je ostvarena uz podršku Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Austrijskog kulturnog foruma.

DD_Cover

Monografija

Monografija Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture (Dobrović u Dubrovniku: Poduhvat moderne arhitekture), objavljena 2015. godine na engleskom jeziku u izdanju berlinske izdavačke kuće Jovis. Knjiga obuhvata dva naučna eseja koje potpisuju dr Krunoslav Ivanišin, docent Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr Ljiljana Blagojević, vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, izbor savremenih fotografija Volfganga Talera (Wolfgang Thaler), i novu redakciju prevoda na engleski jezik teksta samog Nikole Dobrovića „Dubrovnik kao gradotvoračko svedočanstvo“ (1966).

Knjiga je nastala kroz višestruku međunarodnu saradnju ko-autora i institucija i uz podršku Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i još nekoliko institucija i sponzora. Recenzenti knjige su akademik Đorđe Zloković SANU, akademik Andrija Mutnjaković HAZU i prof. dr Kristofer Long (Christopher Long, University of Texas at Austin).

DD_15

Foto © Wolfgang Thaler

Utemeljeni na obimnom i detaljnom naučnom istraživanju arhivskih zbirki i relevantne literature, kao i metodologiji interpretativnog istorijskog istraživanja, dva teksta daju naučni sadržaj i socio-kulturnu pozadinu umetničkim fotografijama koje dokumentuju sadašnje stanje Dobrovićevih vila, hotela i detalja jedinstvene vrtne arhitekture nastalih tokom četvrte decenije dvadesetog veka. Kroz logički sled tekstova, popraćenih arhivskim fotografijama i originalnim planovima, i novih fotografija u boji, knjiga ne samo da u dijahronijskoj perspektivi sveobuhvatno predstavlja opus Nikole Dobrovića u dubrovačkom području, već otkriva i mnoge do sada nepoznate uvide u proces uvođenja i kontekstualizacije moderne arhitekture u jadranskom primorju.

Kao prva knjiga koja međunarodnoj stručnoj i akademskoj zajednici i široj publici predstavlja, dokumentuje i ekspertski tumači jedno značajano, ali malo poznato poglavlje modernizma na Mediteranu, kakvo je delo Dobrovića u Dubrovniku, ova monografija je jednako namenjena proučavanju arhitektonskog modernizma i istorijskim i kulturološkim studijama dvadesetog veka, i projektantskim istraživanjima arhitekata i pejzažnih arhitekata koji rade u mediteranskom regionu.

Publikacija: Dobrović in Dubrovnik – A Venture in Modern Architecture – Krunoslav Ivanišin, Wolfgang Thaler, Ljiljana Blagojević | Foto © Wolfgang Thaler
NASLOV: Dobrović in Dubrovnik: A Venture in Modern Architecture
AUTORI: Krunoslav Ivanišin
Wolfgang Thaler
Ljiljana Blagojević
IZDAVAČ: Jovis Verlag GmbH, Berlin
Izdavanje
knjige
podržali:
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
Sveučilište u Zagrebu – Arhitektonski fakultet
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Grad Dubrovnik
Udruženje hrvatskih arhitekata
Erste Stiftung
GODINA: 2015.
DIMENZIJE: 24x30cm
STRANICA: 176
ISBN: 978-3-86859-357-0
POVEZ: Tvrd povez