УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Позивамо вас на гостујуће предавање ”Додир робота: Како роботи мењају архитектуру” – професора архитектуре Фабио Грамазио-а, оснивача студија Грамазио и Колер (Gramazio & Kohler) у Цириху, Швајцарска. Предавање ће се одржати у четвртак, 03. марта 2016. године, у 18.00 часова у амфитеатру Архитектонског факултета у Београду.

Улаз је слободан. Добродошли!

GKR_logo_opt

(c)-Gramazio-Kohler-Research_151004_199_Nikon_AT_024_WM

150815_148_BridgeDemonstrator_AM_008_WM

The-Endless-Wall-ETH-Zurich-2011

”Бескрајан зид” The Endless Wall, ETH Zurich, 2011 | © Gramazio Kohler Research, ETH Zurich

Robotic-Foldings-SEC-Singapore-ETH-Centre-2014

Апстракт предавања

Предавање “Додир робота: Како роботи мењају архитектуру” представља нови начин размишљања о архитектури и њеној материјализацији. Оно истиче кључне последице (импликације) роботизоване производње у архитектури и представља селекцију пројеката који су настали током деценије истраживања на ЕТХ универзитету у Цириху, од пројекта нестандардне фасаде од опеке на локацији Гантенбajн винограда до скорашњег пројекта “Камен штампа” (Rock Print) инсталације на Чикашком бијеналу архитектуре. У оквиру овога, предавање предлаже како да дигитална култура градње открије свој савремени и најпогоднији конструктивни израз, кроз спој дигиталне логике и нових механичких процеса.

Gramazio-Kohler-Partners

Prof. Matthias Kohler и Prof. Fabio Gramazio | © Gramazio Kohler Research, ETH Zurich

Биографија

Фабио Грамазио је архитекта са мулти-дисциплинарним интересовањима почев од рачунарског дизајна и роботизоване фабрикације до иновације у материјалима. У 2000-тој години, он је основао архитектонску праксу Грамазио и Колер (Gramazio & Kohler) у сарадњи са својим партнером Матијас Колер-ом (Matthias Kohler), где су изведени бројни награђени радови. Тренутни пројекти укључују дизајн Емпа НЕСТ истраживачке платформе, будуће живе лабораторије за одрживо грађевинарство.

Као професори, Грамазио и Колер су развили прву лабораторију архитектонске роботике на ЕТХ универзитету у Цириху (Gramazio Kohler Research, ETH Zurich, Switzerland). Њихова изведена истраживања су веома утицајна у пољу дигиталне архитектуре, померају границе и иницирају ново поље истраживања које се фокусира на интеграцију индустријских робота у архитектонском пројектовању и изградњи.

(c)-Gramazio-Kohler-Research_15_187_FabricationPhotos_003_WM_

(c)-Gramazio-Kohler-Research_160216_MAS_students_working

Они су излагали на бројним изложбама у свету, као што су: Венецијанско бијенале архитектуре 2008. године, “Излог галерија за уметност и архитектуру” (the Storefront Gallery for Art and Architecture) у Њујорку 2009. године, “Архитектура саграђена уз помоћ летећих робота” (Flight Assembled Architecture) у ФРАЦ центру у Орлеану, Француска 2011. године и “Камен штампа” (Rock Print) на Чикашком бијеналу архитектуре 2015. године. Недавна истраживања су дефинисана и тематски уоквирена у књизи “Додир робота: Како роботи мењају архитектуру”.

Robotic_touch_book