УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

nove-ideje-stare-zgrade_Poster

Конференција: “New ideas for old buildings – Нове идеје за старе зграде” одржаће се у Београду од 22. до 23. фебруара, у Дому омладине Београда и Магацину у Краљевића Марка. На конференцији ће бити представљене организације и пројекти из Србије, предлози за унапређење постојећег правног оквира и механизми за побољшање пракси за уступање простора.

Успешност једног друштва зависи од његове способности да искористи расположиве ресурсе. Када говоримо о управљању просторним ресурсима, један од горућих проблема у Београду је недостатак јасне стратегије како ревитализовати и ставити у намену неискоришћене просторе у јавном власништву. С једне стране, град и градске општине располажу великим бројем празних простора, а са друге постоји велики број организација, неформалних група и појединаца који имају потребу за простором. Поред самог искоришћавања постојећих објеката, важно питање је и укључивање грађана у доношење одлука о њиховом најбољем коришћењу.

nove-ideje-stare-zgrade_01

На конференцији “Нове идеје за старе зграде”, која ће се одржати од 22. до 23. фебруара у Магацину у Краљевића Марка бр.4, Београд и Дому омладине Београда, отворићемо питање судбине неискоришћених објеката у јавном власништву кроз серију радионица, мноштво презентација и панел дискусија. Говорићемо о добрим праксама на пољу уступања простора кроз сарадњу са институцијама, о илегалном освајању простора и његовом функционисању, економској (не)исплативости постојећег модела управљања просторима и начинима за укључивање грађана у доношење одлука о управљању урбаним ресурсима.

Поред партнера на пројекту – општина Ајдовшчина и Марибор из Словеније, Никшић из Црне Горе и Оберхаузена из Немачке, Института за политике простора из Љубљане, организације Експедицио из Котора, Зелене истре из Пуле, Китев из Оберхаузена и Урбаног института из Риге, на конференцији ће бити представљене организације и пројекти из Србије, предлози за унапређење постојећег правног оквира и механизми за побољшање пракси за уступање простора.

Жеља нам је да овом конференцијом поспешимо процес промишљања и развијања новог модела ефективног коришћења празних зграда у јавном власништву, модела који би омогућио веће укључивање грађана у развој њихове заједнице.

Пријавите се на радионице путем овог линка.

nove-ideje-stare-zgrade_02

Тема конференције: Коришћење јавне имовине

Датуми: 22. – 23. фебруар 2016. године
Локација: Магацин у Краљевића Марка бр. 4 / Дом омладине Београда

Програм


22. фебруар 2016. – Магацин, Краљевића Марка бр. 4
12:00 – 16:00 часова: Радионице

  • Нови сценарији за уступање простора у јавном власништву
    Питања располагања просторним ресурсима у јавном власништву већ дуже време представљају један од фокуса рада колектива Министарство простора. На овој радионици разговараћемо о предлозима за нове критеријуме, приоритете и процедуре за уступање простора у власништву општина и градова, са циљем да заједничким снагама дођемо до праведнијег начина њиховог коришћења који би ишли у корист заједнице.
  • Домови војске као потенцијал
    Домови војске, изграђени у великом броју наших градова током XX века, били су пре свега замишљени као друштвени домови, односно установе које би под једним кровом окупљале удружења грађана и реализовали програме из области културе и рекреације. Ове квалитетне грађевине и данас представљају велики потенцијал за развој културе у оквиру локалних заједница кроз нове начине организовања и удруживања грађана.
  • Округли сто: Act4City*
    Концепт одрживих градова има за циљ побољшање квалитета живота у градовима, укључујући њихову еколошку, културну, социјалну и економску компоненту, не остављајући проблеме будућим генерацијама. На овој радионици истраживаћемо улоге креативног сектора у креирању балканских градова.

Одржава се у оквиру Act4City пројекта – Independent cultural actors towards sustainable Balkan cities / Независни културни актери за одрживе балканске градове


23. фебруар 2016. – Дом омладине Београда (Американа)
16:00 – 17:30 часова: Панел

Уступање простора у јавном власништву – коме, како и зашто?
Уступање некоришћених простора у јавном власништву пракса је која се дешава у многим земљама региона и Европе. На који начин се одлучује коме се уступа простор, по којим критеријумима и приоритетима, ко доноси одлуке и какав модел би највише одговарао локалним приликама разговараћемо са доносиоцима одлука из Оберхаузена Љубљане, Марибора, Ајдовшчине, Никшића, Котора, Пуле, Риге и Београда.

18:00 – 20:00 часова: Дискусија

Симболи града – Feel The Gap
Некада симболи града, а данас неспособношћу политичке и економске елите да понуди нова решења за њихову употребу, зграде Беобанке, Генералштаба, Бигза, Генекса, највидљивији су ожиљци на лицу Београда. Додајмо томе и индустријске комплексе као што су Светлост и снага, Пивница БИП, Памучни комбинат, Трудбеник, Рад. Да ли је тржиште једино мерило вредности ових објеката, какав је њихов потенцијал, које су препреке њиховој употреби и какав они имају друштвени значај?


Фацебоок страница догађаја.

Догађај је кофинансиран од стране програма Европа за грађане Европске уније и Balkans Arts and Culture Fund (BACF)