УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2016_International-Velux-Award_main

VELUX_logo200px

Сваке друге године од 2004. VELUX група позива студенте архитектуре да учествују на конкурсу за Међународну VELUX награду (International VELUX Award). Конкурс поставља изазов студентима да истраже улогу дневне светлости у архитектури и инспиришу нова размишљања. Циљ награде је да заокупи студенте архитектуре начинима коришћења сунчеве и дневне светлости као главних извора енергије и светлости, и питањем како обезбедити здравље и добробит људи који живе и раде у зградама.

Међународном VELUX наградом, VELUX група жели да ода почаст дневној светлости и ојача њену улогу у дизајну објеката, у складу са визијом промовисања дневне светлости, свежег ваздуха и квалитета живота.

Конкурс за награду је глобалан и отворен је за све регистроване студенте архитектуре подржане од стране професора са факултета. Укупни фонд награде је 30 000 евра. Жири који се састоји од међународно признатих архитеката доделиће низ награда и похвала.

2016_International-Velux-Award

Jaebong Jeon, Keunyoung Lim – International VELUX Award 2014, II награда | Фото © UIA.

Од 2004. године, када је први пут додељена, Међународна VELUX награда је израсла у, вероватно, највећи конкурс своје врсте, намењен архитектама којe ће обликовати будућност. Од прве додељене награде до данас, око 5000 студената из више од 80 земаља предало је скоро 4000 пројеката на тему награде Светлост сутрашњице.

Преко десет година од како је награда први пут објављена, представљени су победници из Норвешке, Данске, Кине, Бугарске, Јужне Кореје, Пољске, Швајцарске, Холандије, САД, Португалије, Шпаније, Уједињеног краљевства и Хрватске, и похваљени радови из Пољске, Немачке, Норвешке, Мађарске, Шпаније, Уједињеног краљевства, САД, Аустралије, Шведске, Француске, Јужне Кореје, Италије, Јапана, Аргентине, Канаде, Данске, Холандије, Литваније, Кине, Швајцарске, Румуније, Белгије, Португалије и Бугарске.

Међународна VELUX награда се додељује у блиској сарадњи са Интернационалном унијом архитеката (International Union of Architects – UIA), која ће и ове године саставити жири.

Важни датуми

Рок за пријаву учешћа: 01. април 2016.
Рок за постављање питања: 15. април 2016.
Рок за предају радова: 15. јун 2016.
Жирирање радова: јун 2016.
Објављивање резултата и почетак online изложбе: октобар 2016.