УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

smartlivingchallenge_team_opt

Извор: Нова Искра

Нова Искра и Шведски Институт су током јуна објавили конкурс за учешће у пројекту Smart Living Challenge 2015, тромесечном менторском програму посвећеном темама одрживог развоја. Поред Бразила и Замбије, Србија је једна од три земље у којима је ове јесени по један тим радио на свом пројекту, уз сталну подршку домаћих и иностраних стручњака и ментора.

Након три месеца интезивног рада, који је подразумевао преко 30 радних састанака и две студијске посете, Smart Living Challenge 2015 тим из Србије привео је крају свој вишемесечни радни процес фокусиран на нове концепте одрживог развоја у урбаним срединама.

Српски СЛЦ тим који броји седам чланова различитих профила, бавио се темом LIVE кроз мултидисциплинарни приступ и колаборатиавн рад. Тему су искористили као полазиште за истраживање и промишљање решења која се тичу паметније потрошње и одрживих система на примеру града Београда. Након компликованог задатка избора само једног изазова на који ће се фокусирати, након низа дебата и анализа, одлучено је да ће се посветити теми отпада, које је из њихове перспективе може бити неисцрпни извор ресурса а не проблема, како се обично мисли.

Center-for-Garbage-Studies-building

Њихов предлог обухвата креирање физичког простора – Center for Garbage Studies – платформе за укључивање различитих актера, сектора, професионалаца и грађана који би се овом темом бавили у оквиру центра. Центар би био полазиште за размену знања, искуства и проналажење могућих решења, али и њихову примену у пракси.


Повезани текстови:
Радионица: Smart Living Challenge 2015


2015_SmartLivingChallenge_o

Седморо учесника у оквиру српског тима – Драган Златковић (архитекта, 1984.), Гордана Радонић (архитекта, 1985.), Павле Јовановић (дизајнер интеракција, 1991.), Катарина Живковић (архитекта, 1982.), Алан Каддури (консултант за домен одрживог развоја, 1983.), Милица Костадиновић (грађевински инжењер, 1983.) и Марија Опачић (студент социологије, 1987.) – представиће публици процес рада, као и резултат пројекта овог четвртка у Новој Искри.

Програм Smart Living Challenge је инициран од стране Шведског института и Асоцијације шведских инкубатора и научних паркова и током 2015. године се паралелно одржао у Замбији, Бразилу и Србији. У фокусу су су биле три теме – ЕАТ, МОВЕ и ЛИВЕ, а решења као и процес рада сва три тима презентована су у оквиру ЦОП21 конференције у Паризу, УН-овог форума за одрживе иновације и климатске промене.

nova_alex_team_opt

Пројекат је подржан од стране Шведског института, Шведске амбасаде, Високе школе електротехнике и рачунарства струковних студија и Нове Искре. Пројекат је реализован уз менторску подршку Алеxа Неумана из Hyper Island, Др Марине Ненковић-Ризнић из Института за архитектуру, урбанизам и просторно планирање, Нине Стојановић Митранић из Општине Савски венац и Милована Драшкића, Руководиоца сектора депоновања и рециклаже комуналног отпада.

Презентација пројекта ће бити одржана у Новој Искри (Гаврила Принципа 43, Београд) у четвртак, 17. децембра 2015. године са почетком у 17.30 часова.

Улаз је слободан.