УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Архитектонски факултет на Фестивалу науке Београд 2015 – од 3. до 6. децембра

Festival_nauke_2015_reklama_03_opt

Фестивал науке 2015. под називом „Чуда су свуда“ по 9. пут се одржава у Београду. Најзначајнија научно-популарна манифестација, која сваке године окупи више од 500 учесника из земље и иностранства, ове године ће бити одржана на Београдском Сајму од 3. до 6. децембра, у халама 3 и 3а. Тим архитектонског факултета, који ће се 4 дана дружити са око 30,000 посетилаца на Фестивалу науке 2015, чине професори и студенти архитектонског факултета у Београду.

Као начин да се популаришу теме из области архитектуре, дизајна ентеријера и екстеријера, са посебним освртом на енергетску ефикасност и екологију, „Башта на зиду” – поставка Архитектонског факултета на овогодишњем Фестивалу науке – се бави вертикалним баштама и могућностима стварања здравијег, лепшег и енергетски ефикасног окружења у градовима.

2015_PKB-Nagrada_01_o

МОЈА ПРВА БАШТА – едукативно дидактички комплет | проф. Бранко Павић и доц. Будимир Судимац

Награђени пројекат „Моја прва башта“, проф. Бранка Павића и доц. Будимира Судимца, већ више од годину дана развија програм мултидисциплинарних научних радионица намењених деци школског узраста. Циљ ових радионица је да се деци у најранијем узрасту подстакне свест о утицају и значају окружења, развије однос према природи и пруже практична знања о употреби рециклажног материјала у сврху креирања зелених зидова.

Deca sa Meseca 2015 - 8 of 24

Радионица “Деца са Месеца”, Бела Црква, јун 2015. године | Фото © мр Бранко Павић

Важан аспект овог пројекта представља и друштвено одговоран однос архитектонског факултета у Београду према деци без родитељског старања, управо кроз укључивање у радионице ове рањиве групе. Као досадашњи учесници у радионицама „Моја прва башта“, деца из Дома за децу и омладину „Вера Радивојевић“ из Беле Цркве и Дома за децу „Јован Јовановић Змај“ из Београда ће бити наши драги гости на предстојећем фестивалу. Овај инклузивни пројекат је својим дизајнерским, техничким и дидактичким својствима омогућио да се управо ова циљна група осети боље интегрисана у средине у којима живе.

Више о самом програму Фестивала науке 2015. можете пронаћи на званичној веб адреси: http://festivalnauke.org/.

Реализацију овог пројекта је омогућило Министарство за културу и информисање Републике Србије.