UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Svetlosna_gerila_plakat

Radionica Svetlosna gerila

Radionica Svetlosna gerila održana je od 30. septembra do 02. oktobra 2015. godine u auli Zgrade tehničkih fakulteta, u okviru programa manifestacije Beograd svetlosti i Međunarodne godine svetlosti, pod mentorstvom španskog dizajnera svetla Ignacia Valera. Radionicu su organizovali Beogradski svetlosni detektivi u saradnji sa Masterdia programom za dizajn osvetljenja Politehničkog univerziteta u Madridu i Master akademskim studijama Unutrašnja arhitektura Arhitektonskog fakulteta u Beogradu – predmeti MUA-11062 STUDIO M01 AD – Seminar 1 – Simbol i oblik, prof. mr Branka Pavića i MUA-23062 STUDIO M03 AD – Seminar 1 – Adaptivnost, re-dizajn, prof. arh. Dejana Miljkovića.

Povezan tekst:
Radionica Svetlosna gerila

2015_SvetlosnaGerila_05
2015_SvetlosnaGerila_04
Radionica Svetlosna gerila, aula Zgrade tehničkih fakulteta | Foto © Vojislav Gelevski

Metodologija koja je pratila trodnevnu radionicu Svetlosna gerila kretala se od osvetljavanja ljudskih lica do osvetljavanja arhitekture u čijem radu je učestvovalo neverovatnih 84 studenta i njihova 84 mobilna telefona kao izvor svetla.

Svetlosni dar 1 – tokom prvog dana, studenti su istraživali najbolji način kako da sa četiri svetlosna izvora, u unutrašenjm ambijentu, čovekovo lice načine da izgleda lepo, intrigantno, čudnovatno, mistično. Nakon što su se grupe složile sa svojim pristupom osvetljavanja, studenti su izlazili na ulice kako bi osvetljavali lica nepoznatih Beograđana u prolazu, i tako bolje razumevali prethodno ponašanje svetlosti ali sada u novom okruženju.

2015_SvetlosnaGerila_10
2015_SvetlosnaGerila_08
2015_SvetlosnaGerila_09
Radionica Svetlosna gerila, aula Zgrade tehničkih fakulteta | Foto © Vojislav Gelevski

Svetlosni dar 2 – drugi dan radionice se bavio dekodiranjem arhitektonskog prostora Aule u cilju pronalaženja njenog najadekvatnijeg dizajna svetlosnog osvetljenja, pri čemu su studenti radili sa filterima u boji. Studentski koncepti u osećanju duha mesta kretali su se od statičnih do dinamičnih, od grčkih hramova znanja i osvetljavanja specifičnih detalja stubova u prostoru, do studentskog komešanja kroz hodnike odražavajući životnost zgrade.

2015_SvetlosnaGerila_02
2015_SvetlosnaGerila_03
2015_SvetlosnaGerila_01
Radionica Svetlosna gerila, aula Zgrade tehničkih fakulteta | Foto © Vojislav Gelevski

Svetlosni dar 3 – poslednjeg dana studenti su bili podeljeni u tri glavne grupe/kategorije: Arhitektura, Duh mesta i Slobodan stil. Svaka grupa je radila u određenom delu prostora Aule, intuitivno zaključivši da je svetlosni pokret jedinstvena vrednost koja treba da sadrži svaki koncept. Izvođenje radova svake grupe odvijalo se sukcesivno, pri čemu je postignut krajnji rezultat sveprisutnih svetlosnih senzacija slojevito osvetljavajući Aulu tehničkih fakulteta u Beogradu, kada joj je još jednom dodeljen sasvim novi identitet dobro poznatog mesta.

2015_SvetlosnaGerila_07
2015_SvetlosnaGerila_11
2015_SvetlosnaGerila_06
Radionica Svetlosna gerila, aula Zgrade tehničkih fakulteta | Foto © Vojislav Gelevski