УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Svetlosna_gerila_plakat

Радионица Светлосна герила

Радионица Светлосна герила одржана је од 30. септембра до 02. октобра 2015. године у аули Зграде техничких факултета, у оквиру програма манифестације Београд светлости и Међународне године светлости, под менторством шпанског дизајнера светла Игнациа Валера. Радионицу су организовали Београдски светлосни детективи у сарадњи са Masterdia програмом за дизајн осветљења Политехничког универзитета у Мадриду и Мастер академским студијама Унутрашња архитектура Архитектонског факултета у Београду – предмети МУА-11062 СТУДИО М01 АД – Семинар 1 – Симбол и облик, проф. мр Бранка Павића и МУА-23062 СТУДИО М03 АД – Семинар 1 – Адаптивност, ре-дизајн, проф. арх. Дејана Миљковића.

Повезан текст:
Радионица Светлосна герила

2015_SvetlosnaGerila_05
2015_SvetlosnaGerila_04
Радионица Светлосна герила, аула Зграде техничких факултета | Фото © Војислав Гелевски

Методологија која је пратила тродневну радионицу Светлосна герила кретала се од осветљавања људских лица до осветљавања архитектуре у чијем раду је учествовало невероватних 84 студента и њихова 84 мобилна телефона као извор светла.

Светлосни дар 1 – током првог дана, студенти су истраживали најбољи начин како да са четири светлосна извора, у унутрашењм амбијенту, човеково лице начине да изгледа лепо, интригантно, чудноватно, мистично. Након што су се групе сложиле са својим приступом осветљавања, студенти су излазили на улице како би осветљавали лица непознатих Београђана у пролазу, и тако боље разумевали претходно понашање светлости али сада у новом окружењу.

2015_SvetlosnaGerila_10
2015_SvetlosnaGerila_08
2015_SvetlosnaGerila_09
Радионица Светлосна герила, аула Зграде техничких факултета | Фото © Војислав Гелевски

Светлосни дар 2 – други дан радионице се бавио декодирањем архитектонског простора Ауле у циљу проналажења њеног најадекватнијег дизајна светлосног осветљења, при чему су студенти радили са филтерима у боји. Студентски концепти у осећању духа места кретали су се од статичних до динамичних, од грчких храмова знања и осветљавања специфичних детаља стубова у простору, до студентског комешања кроз ходнике одражавајући животност зграде.

2015_SvetlosnaGerila_02
2015_SvetlosnaGerila_03
2015_SvetlosnaGerila_01
Радионица Светлосна герила, аула Зграде техничких факултета | Фото © Војислав Гелевски

Светлосни дар 3 – последњег дана студенти су били подељени у три главне групе/категорије: Архитектура, Дух места и Слободан стил. Свака група је радила у одређеном делу простора Ауле, интуитивно закључивши да је светлосни покрет јединствена вредност која треба да садржи сваки концепт. Извођење радова сваке групе одвијало се сукцесивно, при чему је постигнут крајњи резултат свеприсутних светлосних сензација слојевито осветљавајући Аулу техничких факултета у Београду, када јој је још једном додељен сасвим нови идентитет добро познатог места.

2015_SvetlosnaGerila_07
2015_SvetlosnaGerila_11
2015_SvetlosnaGerila_06
Радионица Светлосна герила, аула Зграде техничких факултета | Фото © Војислав Гелевски