УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ekokult_Logo_opt

Ekokult_2015_main

У оквиру манифестације и изложбе ЕКОКУЛТ чија је овогодишња тема ОДРЖИВОСТ, као централни део програма биће одржана трибина „Одржива архитектура“, у четвртак 29. октобра, у Галерији Прогрес, с почетком у 18.00 часова.

Одржива градња подразумева све начине изградње који користе обновљиве изворе енергије и употребу чистих и енергетски ефикасних технологија и метода у пројектовању, одрживом развоју и поштовању традиционалног приступа грађењу и коришћењу природних, здравих, незагађујућих и рециклирајућих материјала.

Учесници трибине су: др Душан Игњатовић, доцент Архитектонског факултета у Београду, архитекта Јован Митровић, Предраг Видовић – представник компаније Алумил и модератор – мр Владимир Ловрић, архитекта.

– На питање коју бих реч у домену екологије дефинисао као суштинску, без размишљања бих одговорио да је то одрживост или на енглеском, планетарно популарна сустаинабилитy, која означава појам огромног дијапазона и односи се на све аспекте живота и природног окружења. Ова реч је ушла у све сфере економије, екологије, социологије, културе, уметности, архитектуре, дизајна и живота. Готово да нема области људског деловања на коју се не односи појам одрживог развоја на појединачном, локалном, регионалном, државном, континенталном и глобалном плану. Његов утицај на живот уопште од пресудног је значаја, објашњава Владимир Ловрић, председник Удружења Екокулт+ због чега је тема овогодишње манифестације управо одрживост.

Организатори: Удружење Екокулт+ и Еко кућа, магазин за еко архитектуру и културу, настоје да под окриљем манифетације Екокулт интегришу сегменте еко архитектуре, еко дизајна, еко уметности и еко живота, промовишу знања, развој и примена еколошког и одрживог приступа у архитектури, грађевинарству, уметничком стваралаштву, животу и размишљању.

Манифестација и изложба Екокулт традиционално се одржава трећу годину за редом. Ове године представља више од 100 аутора, архитеката, дизајнера, научника и уметника из Србије и света из различитих области еко архитектуре, дизајна, ликових и примењених уметности, еко живота и науке, а ове године биће представљен и велики број младих уметника.

Изложба ће бити отворена до 1. новембра 2015!

Време и место

/Четвртак, 29. октобар 2015./
/18.00 часова/
/Галерија Прогрес, Кнез Михаилова 27, Београд/

Ekokult_MPP3070