UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Izložba Kursa 9. Studio projekat 2 – Arhitektonske konstrukcije 2014/15 | Foto © M. Bulatović

Od 28.09.2015. do 09.10.2015. godine, u prostoru Galerije Aula Arhitektonskog fakulteta u Beogradu održana je semestralna izložba najuspešnijih studentskih radova na predmetu Kurs 9. Studio projekat 2 – Arhitektonske konstrukcije, rađenih u toku prolećnog semestra 2014/15 školske godine, na II godini Osnovnih akademskih studija Arhitektura. Tema studija bio je glavni projekat poslovno-izložbenog centra na Novom Beogradu.

Studenti Arhitektonskog fakulteta tokom svog školovanja na Osnovnim akademskim studijama arhitekture su u prilici da se u okviru Studio projekta, organizovanog pod okriljem nastavnika i saradnika sa Departmana za arhitektonske tehnologije, upoznaju sa celovitim procesom projektovanja zgrada, počevši od faze idejnog rešenja, preko razrade karakterističnih detalja, do faze glavnog arhitektonskog projekta.

U tom procesu, studenti savladavaju elemente projekta konstrukcije, kao i elemente projekta instalacija vodovoda i kanalizacije, upoznaju se sa potrebnim sadržajem tehničke dokumentacije u svim fazama projektovanja, kao i sa relevantnom regulativom iz domena arhitektonskog projektovanja i građenja, sagledavajući uticaj koji ona ima na sam proces projektovanja.

201415_OASA_9_SP2_AK_Izlozba_05
201415_izlozba_Kurs_9_SP_2_AK_01
Makete na izložbi Kursa 9. Studio projekat 2 – Arhitektonske konstrukcije 2014/15 | Foto © M. Bulatović

Program i sadržaj predmeta Studio projekat 2 – arhitektonske konstrukcije je koncipiran sa idejom da kroz evoluciju i razradu sopstvenog projekta, studenti unapređuju stečena znanja, prevashodno iz delokruga rada Departmana za arhitektonske tehnologije, koja primenjuju na sintetički način i uz uvažavanje kompleksnosti arhitektonske struke.

Sam zadatak predstavlja simulaciju celokupnog projektantskog procesa u kojem je nužno usaglašavanje različitih zahteva prilikom rešavanja određenog arhitektonskog problema. Ovakav proces rada ima za cilj suočavanje studenata sa nužnošću i zahtevima timskog rada tokom kojeg dolazi do razmene i unapređenja različitih ideja i koncepata među članovima tima.

201415_OASA_9_SP2_AK_Izlozba_06
201415_OASA_9_SP2_AK_Izlozba_04
Otvaranje izložbe Kursa 9. Studio projekat 2 – Arhitektonske konstrukcije 2014/15 | Foto © Andrej Josifovski

U protekloj 2014/15 školskoj godini studenti su pred sobom imali jedinstveni projektni zadatak – Administrativni objekat sa izložbenom halom – projektovanje izložbenog paviljona na zadatoj lokaciji na prostoru Novog Beograda. Iako su gabarit, dispozicija i osnovni sadržaj izložbenog paviljona bili načelno definisani, projektovanje u prethodno zadatim okvirima nije sputalo kreativnost studenata koji su u tom procesu pokazali izuzetnu maštovitost i raznolikost svojih projekata.

U tom smislu, odabir po 2 projekta iz svakog od jedanaest studija nije bio lak zadatak za nastavničke timove koji su sa studentima radili, ali se nastojalo da budu prikazani upravo projekti koji na dostojan način reprezentuju ukupnu produkciju radova date generacije.

Katalog izložbe studentskih radova : Studio projekat 2 – Arhitektonske konstrukcije 2014/15

Pogledajte sve radove koji su učestvovali na izložbi: https://flic.kr/s/aHskjao7Y4

Atmosfera na otvaranju izložbe najuspešnijih studentskih radova:

Otvaranje izložbe Kursa 9. Studio projekat 2 – Arhitektonske konstrukcije 2014/15 | © Andrej Josifovski