УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Svetlosna_gerila_plakat

Пријављивање до 25/09/2015!

Светлосна герила – експериментална радионица за студенте техничких и уметничких факултета*

”Светлост је најважнији грађевински материјал” недавно је изјавио Даниел Либескинд за магазин Осветљење (Lighting). Осветљење у данашњем времену није више пуко питање функционалног карактера и прописаног лукс-а. Ради се о деликатном и у исто време моћном средству за обликовање простора, волумена, амбијента.

Под менторством Игнација Валера, дизајнера осветљења из Мадрида, уз асистенцију Београдских светлосних детектива и ове године БЕОГРАД СВЕТЛОСТИ организује експерименталну радионицу за студенте у трајању од три дана.

Простор предвиђен за светлосну интервенцију је Аула техничких факултета у Београду. Студенти ће се кроз ову радионицу упознати са основама архитектонског дизајна осветљења. Размишљаће се на тему простора, елемената у архитектури и технолошком аспекту којим савремени фотон утиче на обликовање површина и форми при стварању посебних просторних сензација.

Циљ радионице је да се уз помоћ основних светлосних елемената (најједноставнијих ЛЕД извора), потпуно мрачна атмосфера архитектонски врло комплетног простора, са елементима степеништа, мостова, стубова, ограда, зидова и таваница, оствари у сасвим новом амбијенталном доживљају.

Финални производ ће бити отвореног карактера, интуитивно препуштен студентима да кроз форму истраживања, експерименталног рада у простору и на осветљењу, дођу до резултата, уз вођење ментора и асистентата.

Ментор: Игнацио Валеро (Ignacio Valero), дизајнер осветљења из Мадрида /Estudio Ignacio Valero
Асистенти: Александра Стратимировић, визуална уметница и Дејан Мојић, архитекта

* Радионица је, такође и саставни део наставе на предметима МУА-11062 СТУДИО М01 АД – Семинар 1 – Симбол и облик, проф. мр Бранка Павића и МУА-23062 СТУДИО М03 АД – Семинар 1 – Адаптивност, ре-дизајн, проф. арх. Дејана Миљковића, за студенте I и II године Мастер академских студија Унутрашња архитектура 2015/16. (Студенти ових курсева не морају да шаљу пријаву за радионицу!)

Радионица почиње 30. септембра 2015. године у 19.00 сати сали 254.

Остали заинтересовани студенти могу да пошаљу своју пријаву за радионицу, уз кратку биографију, до 25/09/2015 на belgradeoflight2015@gmail.com

Пријавите се!

Време и место

/Среда 30. септембар – Петак, 02. октобар 2015. године/
30.09. / 19:00 – 21:00 часова/ – Предавање Игнациа Валера и упознавање са задатком радионице.
01.10. / 17:00 – 21:00 часова/ – Групни рад на пројектима.
02.10. / 17:00 – 21:00 часова/ – Финализација и презентација пројеката. Финалну инсталацију студентских радова пропратиће свечана презентација пред гостима, менторима и организаторима.

/Аула техничких факултета у Београду/
/Архитектонски факултет, Булевар Краља Александра 73/II, Београд/

Организација:
Београдски светлосни детективи, Културни центар Град, Архитектонски факултет

Подршка:
Центар за промоцију науке, КЦ Град, ИАСПИС, Нова Искра, Мастердиа – Полyтецхниц Университy оф Мадрид, Миксер Хоусе, Хидротехника-Хидроенергетика, Бритисх Цолумбиа Арт Цоунцил, Урбан Лигхт Сцоре Раце, Лигхтинг Релатед Организатионс, Медјународна година светлости 2015

Svetlosna_gerila_sponzori