UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

201516_reklama-OAS_IAS_800x600_01_SEPT

Prijemni ispit u septembarskom roku

Obaveštavaju se zainteresovani za studije arhitekture da će prijemni ispit u septembarskom roku za upis na prvu godinu studijskih programa Osnovnih akademskih studija Arhitektura 2015/16. i Integrisanih akademskih studija arhitekture 2015/16. Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta biti održan u:

subotu, 5. septembra 2015. godine u 10.00 časova.

Studijski programi za koje se konkurs raspisuje

Osnovne akademske studije Arhitektura 2015/16
Integrisane osnovne i master akademske studije arhitekture 2015/16

Deo teksta iz INFORMATORA 2015 - septembarski rok

U skladu sa konkursom za upis na studijske programe Univerziteta u Beogradu, u prvu godinu studijskih programa osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta, u septembarskom konkursnom roku, mogu se upisati državljani Republike Srbije koji su prethodno školovanje završili u inostranstvu pod uslovom da nisu polagali prijemni ispit u julskom konkursnom roku.

U skladu sa konkursom za upis na studijske programe Univerziteta u Beogradu i odluke Vlade Republike Srbije, u prvu godinu na studijske programe osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta, u drugom upisnom roku, mogu se upisati državljani Republike Srbije koji su prethodno školovanje završili u inostranstvu u toku školske 2015/16 godine, a koji su postupak nostrifikacije svojih srednjoškolskih dokumenta započeli nakon isteka roka za prijavljivanje u prvom upisnom roku (26.06.2015.) i to 2 studenta koji se finansiraju iz budžeta. Ovi kandidati se upisuju preko ukupne kvote iz dozvole za rad. Ukoliko ovi kandidati ne ostvare propisani broj bodova za budžetski status, fakultet ih može upisati i u statusu samofinansirajućeg studenta.

U drugom upisnom roku upisuju se i kandidati iz projekta Vlade Republike Srbije – ,,Svet u Srbiji” kao i „Srbija za Srbe iz regiona“. Ovi kandidati se upisuju, u skladu sa posebnim uputstvom Ministarstva, van kvote i u budžetskom statusu.

U prvu godinu na studijske programe osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta može se upisati lice koje ima srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju.

Svi prijavljeni kandidati polažu jedinstveni prijemni ispit.

Prijemni ispit ima klasifikacioni karakter.

Redosled kandidata za upis u prvu godinu na studijske programe osnovnih akademskih i integrisanih akademskih studija Arhitektonskog fakulteta utvrđuje se na osnovu:

  1. Rezultata postignutog na prijemnom ispitu
  2. Uspeha postignutog u srednjoj školi.

Uspeh na prijemnom ispitu i uspeh u srednjoj školi vrednuju se na sledeći način:

  • rezultat prijemnog ispita vrednuje se do 60 bodova.
  • uspeh u srednjoj školi vrednuje se do 40 bodova.
  • Kao uspeh kandidata u srednjem obrazovanju uzima se u obzir zbir prosečnih ocena za sve predmete u I, II, III i IV razredu pomnožen sa dva.

Pravo na upis stiču kandidati koji se nalaze na konačnoj rang listi do broja koji je konkursom predviđen za upis.

Ukoliko je kandidat stekao pravo na rangiranje na obe rang liste i rangirao se u okviru kvote za upis, ima pravo da bira na koji studijski program će se upisati i to u statusu prema rangu na odgovarajućoj rang listi.

Kandidat se može upisati na studijski program u statusu studenta koji se finansira iz budžeta Republike (budžetski student) ukoliko se nalazi na rang listi do broja odobrenog za upis kandidata na teret budžeta i ako osvoji najmanje 51 bod.

Kandidat se može upisati na studijski program u statusu studenta koji se sam finansira (samofinansirajući student) ukoliko se nalazi na rang listi do broja utvrđenog za upis samofinansirajućih studenata i ako osvoji najmanje 30 bodova.

Ako se kandidat, koji je ostvario pravo na upis po konkursu, ne upiše u predviđenom roku, Fakultet će upisati umesto njega sledećeg kandidata, prema redosledu na Konačnoj rang listi, u roku utvrđenom konkursom.

Naknada za polaganje prijemnog ispita iznosi 5.000,00 din.

Godišnja školarina, za studente prve godine studija koji plaćaju školarinu, utvrđena je u iznosu od 240.000,00 dinara.

Terminski plan - septembarski rok

  • Prijavljivanje kandidata obaviće se 01, 02, i 03. septembra 2015. godine od 10 do 12 sati, u sobi 205, Arhitektonskog fakulteta.
  • Isticanje liste prijavljenih kandidata, sa ličnim podacima i podacima iz srednje škole, na oglasnoj tabli i vebsajtu Fakulteta www.arh.bg.ac.rs:
    četvrtak, 03. septembar 2015. godine u 16 sati.
  • Podnošenje primedbi Komisiji za sprovođenje upisa na eventualno pogrešno unete lične i podatke o uspehu u srednjoj školi (tehničke greške):
    petak, 04. septembar 2015. od 11-12 sati u Arhitektonsko računarskom centru.
  • Isticanje rasporeda kandidata po salama na oglasnoj tabli Fakulteta:
    subota, 05. septembar 2015. godine u 9 sati.
  • Kandidati su dužni da u subotu, 05. septembra 2015. godine dođu na Arhitektonski fakultet ispred računarskog centra, najkasnije sat vremena pre početka prijemnog ispita.
  • ODRŽAVANJE PRIJEMNOG ISPITA:
    U SUBOTU, 05. SEPTEMBRA 2015. GODINE, U 10 SATI, NA ARHITEKTONSKOM FAKULTETU
  • Isticanje preliminarne rang liste:
    ponedeljak, 07. septembar 2015. u 20 sati.
  • Podnošenje žalbe Komisiji za sprovođenje upisa na regularnost postupka utvrđenog konkursom, regularnost prijemnog ispita ili svoje mesto na preliminarnoj rang listi, može se izvršiti isključivo lično, u roku od 36 sati od objavljivanja preliminarne rang liste, u pisanom obliku, na obrascu koji će kandidat dobiti prilikom podnošenja žalbe:
    utorak, 08. septembar 2015. od 09 do 15 sati i sreda, 09. septembar 2015. od 09 do 12 sati u sobi 215a.
  • Uvid u radove za kandidate koji su podneli žalbu Komisiji:
    sreda, 09. Septembar 2015. u 14 sati.
  • Objavljivanje rešenja Komisije na podnetu žalbu:
    sreda, 09. septembar 2015. do 20 sati.
  • Podnošenje žalbe Dekanu na rešenje Komisije za sprovođenje upisa, može se izvršiti isključivo lično, u roku od 24 sata od isteka roka za donošenje rešenja Komisije za sprovođenje upisa po žalbi kandidata, u pisanom obliku, na obrascu koji će kandidat dobiti prilikom podnošenja žalbe:
    četvrtak, 10. septembar 2015. od 09 do 20 sati u sobi 215a.
  • Objavljivanje konačne odluke Dekana na podnetu žalbu:
    petak, 11. septembar 2015. do 11 sati.
  • Objavljivanje konačne rang liste na oglasnoj tabli i na sajtu Fakulteta www.arh.bg.ac.rs:
    petak, 11. septembar 2015. do 12 sati.

Upis kandidata - septembarski rok

Upis kandidata:

  • u ponedeljak, 14. septembra 2015. godine od 10 do 11 sati, u sobi 205.
    Kandidati koji su stekli pravo na upis, a ne upišu se 14. septembra 2015. godine, gube to pravo i Fakultet će na njihovo mesto upisati kandidate prema redosledu na Konačnoj rang listi.
  • ponedeljak 14. septembra 2015. godine u 12 sati ispred sobe 205 Arhitektonskog fakulteta, prozivanje za kandidate prema redosledu na konačnoj rang listi do popunjavanja kvote za upis

Detaljne informacije

Detaljne informacije o uslovima, načinu i postupku upisa u prvu godinu Osnovnih akademskih studija Arhitektura 2015/16. i Integrisanih osnovnih i master akademskih studija arhitekture 2015/16. objavljene su u INFORMATORU za septembarski rok:

INFORMATOR – septembar: OAS i IAS Arhitektura 2015/16.