УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

34. међународна летња школа архитектуре: „Традиција, креативност и одрживост“, Мотовун 2015

Motovun_Foto_Haslinger_o
Мотовун 2014. | Фото © Haslinger

Позивамо Вас да учествујете у 34. међународној летњој школи архитектуре

ТРАДИЦИЈА, КРЕАТИВНОСТ И ОДРЖИВОСТ

НАД/ПОДЗЕМНА ИНТЕРПОЛАЦИЈА

која ће се одржати од 4. до 11. августа 2015. године у Студијском центру
Архитектонског факултета Свеучилишта у Загребу, у Мотовуну (Истра, Хрватска).

У оквиру сталног циклуса „Традиција, креативност и одрживост“, обрађују се теме првенствено везане за обнову истарских градова у контексту ширег простора Истре; од урбаних детаља, тематски и по сложености различитих задатака за урбане и руралне целине, до истраживања и пројеката који су значајни за Истарску жупанију и ову ЕУ Регију, а од 2007. године с изразитим усмерењем на концепт одрживе архитектуре и развоја.

Проучавање аутентичних карактеристика унутрашњости Истре, њеног јединственог окружења и векова архитектуре, биће спроведено како би се дефинисали захтеви туристичке трговине и стратегије дизајна у оквиру истарских градова – каструма, на примеру Мотовуна.

Циљ летње школе је истраживање, евалуација и креативно тумачење грађевинске традиције Истре која нам је завештала богато културно, архитектонско и урбано наслеђе, у оквиру теме „Традиција и креативност“. Деловањем у Истри летња школа промовише идеје, као и теоријско и практично знање на пољу савременог планирања, грађевинарства и дизајна. Намера је, такође, да се делује као активан учесник у очувању и ре/евалуацији културних добара, и заштити и унапреди човеково окружење.

Истраживање овогодишње летње школе ће се фокусирати на средњовековне истарске утврђене градове. Тема захтева формулисање архитектонског програма путем теоријског истраживања, критичке анализе и људске интервенције у самом граду. Сва решења морају бити чврсто заснована на регулацији заштите културних споменика. Формирање програма биће омогућено путем уводних предавања, стручних анализа унутрашњости Истре и одговарајуће, илустроване литературе, а сваки учесник ће дати прелиминарни нацрт и модел који ће дефинисати обим пројекта.

Сви заинтересовани моћи ће да присуствују предавањима и презентацијама у Мотовуну, које су отворене за јавност, а одржаваће се у Студијском центру Архитектонског факултета, односно на главном Тргу Andrea Antico.

За учествовање у 34. међународној летњој школи архитектуре могу се пријавити сви заинтересовани наставници и студенти. Студенти полазници летње школе учешћем остварују 1 ЕСП бод.

Рок за пријаву учешћа је 10. јул 2015. године.

Предавачи

До сада листа предавача и учесника обухвата људе из чак 10 држава: Данска, Немачка, Француска, Италија, Аустрија, Словенија, Хрватска, Босина и Херцеговина, Македонија и Чиле.

Позвани предавачи су:
Marianne Ibler, Aarhus
Zoran Jureša, Aarhus
Robert Schild, Aachen, Vienna
Gerald Gaigg, Innsbruck
Lucija Ažman Momirski, Ljubljana
Sanela Klarić, Burch University
Maja Popovac, Универзитет у Мостару
Antonio Monaco, Venice
Giuseppe Ballestini, Padova
Ljubomir Miščević, UZFA
Boris Koružnjak, UZFA
Nenad Lipovac, UZFA
Berislav Iskra, Rovinj
Tihomil Kreitmayer, Rijeka

2015_Motovun_02

Додатне активности 34. међународне летње школе

05. август
8. међународни семинар о архитектури пасивне куће у оквиру европског пројекта PASS-NET (IEE), а први пут у сарадњи с Конзорцијем пасивна кућа Хрватска
5. EPBD, IDES-EDU семинар

06. август
10. међународни семинар о летњим школама и радионицама архитектуре
10. међународна дечја уметничка радионица

07. август
Изложба студентских радова на којој се излажу радови прошлогодишње, 33. међународне летње школе архитектуре Мотовун 2014. у Мултимедијалном центру ЛУКА у Пули.

Контакт

Ред. проф. Љубомир Мишчевић, MArch
Водитељ Студијског центра Мотовун
Водитељ Међународне летње школе архитектуре Мотовун
Водитељ Конзорцијума пасивна кућа

Архитектонски факултет Свеучилишта у Загребу

(+385 1) 4639394
(+385) 98 230940
miscevic@arhitekt.hr
motovun@arhitekt.hr
www.arhitekt.hr
www.kpk.hr

(052) 681757 Студијски центар у Мотовуну
(052) 681607 хотел Каштел

2015_Motovun_01