УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
KCB_Arh_u_kontekstu_top_o
KCB_latinica-crno

Галерија Артгет, Трг републике 5/I
четвртак, 25. јун у 19.00

АРХИТЕКТУРА У КОНТЕКСТУ, циклус разговора

Представљање архитектонског бироа ДВА: студио
„ТИПОГРАФИЈЕ”
Учесници: Драгана Мецанов, Александру Вуја и Милан Ђурић

DVAstudio_o
Фото © ДВА: студио

Трећи у низу циклуса предавања „Архитектура у контексту“ је разговор са архитектама из ДВА Студија из Београда.

Своје репрезентативне пројекте и деловање представиће кроз друштвено-историјски контекст. Централна тема предавања је тумачење „савремености“ и „савременог“, а говориће се о узорима, фазама рада, очекивањима, о контекстима и контекстуализацијама. Кроз неколико тема, говориће се о значају и друштевеној одговорности архитекте.

Два Студио основали су Милан Ђурић и Александру Вуја 2000.године у Београду. Након тога, Два Студију се придружују архитекте Слађана Миливојевић и Милка Гњато. Приступ архитектонском пројекту Два Студија је увек обележен истраживањем и интерполацијом контекста, услова пронађених у окружењу. Развој пројекта се креће од основних, одређујућих услова кроз методолошку игру конфронтације амбивалентних елемената контекста. Уобличавање је кроз корелацију између великог и малог, контрасте у боји и материјалу, између приватног и јавног, природног и културе. Сва различитост се очитава кроз вишеслојну структуру објекта. Вишеслојност као исходиште је реакција на елементе архитектонског контекста у коме се увек крију могућности новог стварања. Циљ деловања Два Студија је афирмација вредности архитектуре, деловање на развоју архитектонске културе, деловање у педагошком и едукативном процесу младих архитеката, учешће у унапређењу регулативе у архитектонској пракси.

DVAstudio_02_o
Фото © ДВА: студио

Милан Ђурић, дипл.инж.арх. рођен 1967. године, дипломирао је на Архитектонском Факултету Београду. Од 1994. године запослен на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, у сарадничким и наставничким звањима. Од 2013. године учествује у настави на истом факултету у звању ванредног професора. Професионалном праксом се бави у оквиру Два Студија.

Александру Вуја, дипл.инж.арх. рођен 1963. године, дипломирао је на Архитектонском Факултету Београду. Од 1993. године запослен на Архитектонском факултету Универзитета у Београду, у сарадничким и наставничким звањима. Од 2013. године учествује у настави на истом факултету у звању ванредног професора. Професионалном праксом се бави у оквиру Два Студија.

Милка Гњато, дипл.инж.арх., рођена 1978.године, дипломирала на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Професионално ангажована у више пројектантских бироа, а од 2007. до данас у архитектонском бироу Два Студио.

Слађана Миливојевић, дипл.инж.арх., рођена 1979.године, дипломирала на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Током 2011 завршила је мастер академске студије другог нивоа – master di secondo livello – Facolta Di Architettura – Sapienza Universita Di Roma. Професионалну праксом се бави од 2005. до данас у архитектонском бироу Два Студио.

Модераторка разговора је мр Драгана Мецанов, рођена 1980. године, дипломирала на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Истражује у области технологија и историје модерне архитектуре. Објавила је једну монографију и неколико научних радова.

DVAstudio_03_o
Фото © ДВА: студио