УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
2015_CreateinResidence_o

Извор: Нова Искра

CREATE IN RESIDENCE је мултидисциплинарни међународни програм посвећен резиденцијалним боравцима аутора у Шведској и Србији који је 2014 године иницирао Шведски институт, у сарадњи са Новом Искром, фестивалом Крокодил и низом партнерских организација из Шведске. Након прошлогодишњег пилот програма у коме је учешће узело по троје дизајнера и писаца из Шведске и Србије, као и један стрип цртач (укупно 13 аутора), програм се наставља ове јесени. Интердисциплинарни рад, пажљиво планирање сваког од резиденцијалних боравака према потребама корисника и специфичности организација које ће их угостити главне су одлике овог програма.

Нова Искра са задовољством објављује отворени позив за пријављивање за двомесечне резиденцијалне боравке у Шведској ове јесени, намењене дизајнерима, архитектама и другим ауторима или истраживачима који су активни у овим пољима. Поред прошлогодишњих партнера, ове године програму Designer in Residence придружује се и IASPIS, најзначајнија шведска институција за подршку уметничке продукције и резиденцијалних боравака.

2014. године на Designer in Residence конкурс у Србији пријавило се чак 82 аутора који су конкурисали за три резидентуре. По месец дана у Малмеу имали су прилике да проведу Ненад Додић, Мирјана Утвић и Мања Лекић. 2015. године конкурс је поново расписан за три резиденцијална боравка, али у трајању од по 2 месеца, уз пуну стипендију и плаћене трошкове пута и смештаја, као и додатну професионалну подршку. Домаћини наших дизајнера поново ће бити водеће шведске институције и дизајн-центри у Малмеу – културни центар Stpln, Универзитет у Малмеу и Form/Design Center, док ће у истом периоду у организацији IASPIS-а двоје изабраних шведских дизајнера боравити и радити у Београду и простору Нове Искре. Прошле године то су били дизајнери Sophia Lithell, Pontus Johansson i Jenny Nordberg. Подршку програму пружа и Амбасада Шведске у Београду.

За разлику од прошле године, овога пута постоји и задати тематски оквир за дизајнере из Србије, па се заинтересовани креативци позивају да у оквиру своје пријаве предложе пројекат који би развијали током боравка у Шведској, а који је посвећен деци, раду са маргинализованим друштвеним групама и третирању друштвено-ангажованих тема кроз креативни процес. Концепт програма и даље је “open-end”, што значи да се од учесника не очекује да своју идеју у целини реализују или заврше током свог боравка, већ само да време проведено у Шведској искористе за развој пројеката из овог домена.

Сви заинтересовани дизајнери, архитекте, истраживачи и аутори могу се пријавити најкасније до 7. јуна у поноћ, путем online формулата на адреси http://tinyurl.com/createinresidence-design2015. Поред попуњавaња формулара потребно је додатно послати портфолио презентацију, као и план рада односно предлог пројекта који би био развијан током резиденцијалног програма на e-mail createinresidence@gmail.com.

Конкурс за студијски боравак у Шведској: Create in Residence 2014