УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Свечано отварање и додела награда 37. Салона архитектуре: четвртак, 26. март 2015. године, у 19.00 часова у Музеју примењене уметности (Вука Караџића 18, Београд) + Афтер Партy (19:30-21:30), Кафе Амелија (Топличин венац 4, Београд)

Кустос Салона и уредник каталога: мр Љиљана Милетић Абрамовић, кустос Одсека за архитектуру и в.д. директор МПУ
Организатор: Музеј примењене уметности

Овогодишњи 37. Салон архитектуре одржаће се традиционално у Музеју примењене уметности од 26. марта до 30. априла 2015. и протећи ће у знаку слогана АфирмАцијА који поентира значај релације Архитекта – Архитектура – Акција /Афирмација.

Намера организатора Салона је да се прикаже, преиспита, сагледа и афирмише комплексно поље савремене архитектуре у његовим бројним контрадикторностима и аспектима јер архитектура “прави” и „заузима“ простор и има дуготрајно дејство на културу живљења и односа становника, као и на слику самог града.

Салон архитектуре као прворазредна архитектонска манифестација, више од четрдесет година сваког пролећа у галеријама Музеја, окупља бројне архитекте из земље, регије и иностранства. Осим главне секције, где су изложени селектирани радови у више категорија (у форми плаката, фотографија, макета, планова, публикација, видеоматеријала) који су пристигли на конкурс, додатну динамику и актуелност доноси пратећи програм Салона. Биће представљен велики број гостију из земље и иностранства као и бројне теме битне за савремену архитектуру и друштво. Студентска и друга заинтересована публика имаће прилику да директно учествује у оквиру изложби, експерименталних и едукативних радионица, трибина и предавања.

Посебно место у пратећем програму овогодишњег Салона има презентација наступа Републике Србије на 14. међународном Бијеналу архитектуре у Венецији 2014. као и изложба „Црно на бело“ посвећена животу и раду групе савремених архитеката (Браца Гаковић, Марин Крешић, Зоран Лазовић, Бранислав Митровић, Снешана Ристић, Драган Стаменовић, Михаило Тимотијевић, Борут Вилд, Драган Живковић).

Жири 37. Салона архитектуре који се састоји од угледних домаћих и интернационалних професионалаца: Боштјан Бугарич, Милан Ђурић, Дејан Милановић, Игор Рајковић и Маја Ћирић доделиће Гранд Приx као и остале награде у категоријама: архитектура, урбанизам, ентеријер, публикације, експеримент и истраживање, гост, архитектонска критика и архитектонска фотографија.

Чланови Савета 37. Салона архитектуре су такође еминентни аутори и стручњаци на пољу архитектуре: Александру Вуја, Александар Бобић, Маша Братуша, Дејан Милетић и Љиљана Милетић Абрамовић.

Истичемо да је ове године организација Салона значајно унапређена увођењем посебног софтвера за пријављивање учесника електронским путем, а преко посебног сајта: http://salonarhitekture.rs/.

Осим транспарентнијег начина пријављивања, ова технолошка иновација је и члановима жирија омогућила боље сагледавање свих пристиглих радова и олакшала рад приликом селекције за излагање.

Све детаљније информације о програму 37. Салона архитектуре биће благовремено истакнуте на сајту Музеја примењене уметности http://www.mpu.rs/.

muzej_primenjene_umetnosti1