UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
WIA_main_o
Publikacija: Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900.

Knjiga “Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900.” je prva publikacija sa ovakvom tematikom kod nas koja donosi niz tekstova i intervjua kojima se predstavlja izbor uspešnih žena arhitekata koje su delovale i deluju u Srbiji od početka 20. veka do danas. Pregled obuhvata žensku aktivnost na polju arhitekture, počevši od Jelisavete Načić i Milice Krstić, preko posleratnih uspešnih autorki poput Milice Šterić i Ivanke Raspopović, do žena arhitekata koje danas oblikuju i utiču na našu izgrađenu sredinu.

Knjiga je rezultat i kulminacija inicijative “Žene u arhitekturi” koja je započeta u leto 2013. godine kada se i globalna arhitektonska javnost najviše bavila ovom temom. Inicijativa je započela on-line u septembru 2013, potom se u realni prostor preselila u vidu panel diskusije u oktobru 2013 u okviru pete BLOK konferencije. Tokom 2014. godine projekat je nastavljen kroz dečije radionice i pripremu štampane publikacije koja je početkom 2015. ugledala svetlost dana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Cilj ovog projekta i knjige jeste da se skrene pažnja na delovanje žena u okviru arhitektonske profesije u Srbiji, obzirom da se ženski doprinos često umanjuje ili potpuno izostavlja. Skretanje pažnje na našu arhitekturu, ovaj put kroz prizmu ženskog stvaralaštva, dodatna je vrednost ovog projekta.

Autorskim tekstovima o ženama iz naše arhitektonske prošlosti, ovoj publikaciji su doprinele Bojana Ibrajter-Gazibara, Marija Pavlović, Jelica Jovanović i Milena Zindović, dok su učešće u ovom projektu kroz intervjue uzele Ljiljana Bakić, Eva Vaništa Lazarević, Grozdana Šišović, Žaklina Gligorijević, Anja Ivana Milić, Dubravka Đukanović, Jelena Atanacković Jeličić, Biljana Gligorijević i Snežana Vesnić.

Da ova inicijativa nije usamljena, te da je zapravo deo globalnog i lokalnog pokreta za osvešćenje položaja žena u arhitekturi, pokazuju i dva uvodna teksta ove publikacije. Andrea Tamaš Dačić sa Arhitektonskog departmana Tehničkog Univerziteta u Novom Sadu i Šej Giligan (Shea Gilligan) iz njujorške organizacije ArchiteXX učestvuju sa svojim iskustvima u bavljenju ovom temom.

Kompletna publikacija je dvojezična, na srpskom i engleskom, čime se omogućava njeno ravnopravno učešće u globalnom razgovoru na temu ženskog doprinosa svetskoj arhitekturi. Ilustrovana je originalnim fotografijama koje prikazuju sadašnje stanje značajnih objekata naših autorki, i ilustracijama dobijenim ljubaznošću učesnica u projektu.


Izdavač publikacije je Centar za arhitekturu Beograd

WIA_01_o
Autori publikacije Milena Zindović
Goran Petrović
Vanja Petrović
Mirjana Divac
Darko Polić
Glavni i odgovorni urednik Milena Zindović
Naslov Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900.
Vrsta/sadržaj knjiga
Jezik srpski
Godina 2014
Izdavač Centar za arhitekturu Beograd / CAB
Štampa Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu
ISBN ISBN 978-86-918375-0-1
WIA_footer_o