UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

UIA međunarodni studentski konkurs: mobilna jedinica za dijagnozu, izolaciju, tretman i bezbedan transport pacijenata

logo-UIA_o

U organizaciji Internacionalne Unije Arhitekata – Grupa za javno zdravlje (International Union of Architects-Public Health Group), Globalnog univerzitetskog programa arhitekture u zdravstvu (Global University Program in Healthcare Architecture) i Izgradnja bolnica u Kini – izložbe i kongresa (China Hospital Build Exhibition & Congress) objavljen je konkurs za dizajn mobilne jedinice za dijagnozu, izolaciju, tretman i bezbedan transport pacijenata, za upotrebu tokom epidemija ebole i drugih zaraznih bolesti.

Globalizacija i brze transportne mreže su približile ljude jedne drugima ali, s vremena na vreme, stvaraju nepredvidive pretnje zdravlju ljudi. Nepoznate bolesti ili virusi poreklom iz izolovanih sredina, mogu izvršiti uticaj na bilo koji kutak sveta u roku od samo nekoliko dana.

Tokom nekoliko proteklih meseci bili smo svedoci eksponencijalnom širenju epidemije ebole. Svetska zdravstvena organizacija objavila je izveštaj u kome stoji da je do 22. oktobra 2014. godine zabeleženo 9936 slučajeva ebole, od kojih 4877 sa smrtnim ishodom. Ista situacija dogodila se pre 11 godina kada je prilikom epidemije SARS-a (Teški akutni respiratorni sindrom) inficirano 8273 osoba u 37 zemalja, sa 775 smrtnih slučajeva.

U borbi protiv ebole, SARS-a i epidemija drugih zaraznih bolesti, zdravstvene organizacije bi trebalo da reaguju brzo u identifikaciji, dijagnostikovanju, izolaciji i tretmanu pacijenata. Ipak, u mnogim regionima sveta, pogotovo u zemljama u razvoju ili nekim udaljenim područjima, zbog nedostatka pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti ovo može biti nemoguće.

Iz tog razloga potrebna je prilagodljiva, efikasna i pristupačna mera kako bi se obezbedio brz odgovor na epidemije zaraznih bolesti.

UIA_PHG_01_o
“Doktori bez granica ebola centar”  blizu Monrovie, Liberija © John Moore/Getty Images

Zadatak konkursa

Razviti mobilnu jedinicu koja služi za brzo uspostavljanje dijagnoze, izolaciju i tretman pacijenata zaraženih ebolom ili nekom drugom prenosivom bolešću, i bezbedan transport zaraženih do ustanova koje mogu pružiti odgovarajuću negu.

Cilj konkursa

Ovaj konkurs ima za cilj pronalazak inovativnih pristupa koji mogu pomoći obuzdavanju epidemija zaraznih bolesti, podizanje svesti o globalnim uticajima aktivnih i potencijalnih pretnji zdravlju ljudi i da zainteresuje što više studenata za dizajn u vezi sa medicinom.

Nagrade

  • Prva nagrada: USD $8,000,
  • Druga nagrada: USD $5,000,
  • Treća nagrada: USD $3,000,
  • Četvrta nagrada: USD $2,000,
  • Peta nagrada: USD $1,500,
  • Pohvale (do 10 timova): USD $750

U vrednost svake od nagrada nije uračunat porez!

Nagrađeni projekti biće izloženi na Godišnjem seminaru Internacionalnog udruženja arhitekata – Grupe za javno zdravlje 2015. godine (the 2015 UIA-PHG Annual Seminar) koji će se održati od 23. do 25. maja 2015. u World Expo centru, u gradu Dalian, u Kini.

Informacije

Za detaljnije informacije o konkursu posetite stranicu: www.uia-phg.org

UIA_PHG_02_o
Ebola tretman centar, Monrovia, Liberija | Foto: WHO/P. Desloovere – Monrovia, Liberia.