УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

УИА међународни студентски конкурс: мобилна јединица за дијагнозу, изолацију, третман и безбедан транспорт пацијената

logo-UIA_o

У организацији Интернационалне Уније Архитеката – Група за јавно здравље (International Union of Architects-Public Health Group), Глобалног универзитетског програма архитектурe у здравству (Global University Program in Healthcare Architecture) и Изградња болница у Кини – изложбе и конгреса (China Hospital Build Exhibition & Congress) објављен је конкурс за дизајн мобилне јединице за дијагнозу, изолацију, третман и безбедан транспорт пацијената, за употребу током епидемија еболе и других заразних болести.

Глобализација и брзе транспортне мреже су приближиле људе једне другима али, с времена на време, стварају непредвидиве претње здрављу људи. Непознате болести или вируси пореклом из изолованих средина, могу извршити утицај на било који кутак света у року од само неколико дана.

Током неколико протеклих месеци били смо сведоци експоненцијалном ширењу епидемије еболе. Светска здравствена организација објавила је извештај у коме стоји да је до 22. октобра 2014. године забележено 9936 случајева еболе, од којих 4877 са смртним исходом. Иста ситуација догодила се пре 11 година када је приликом епидемије САРС-а (Тешки акутни респираторни синдром) инфицирано 8273 особа у 37 земаља, са 775 смртних случајева.

У борби против еболе, САРС-а и епидемија других заразних болести, здравствене организације би требало да реагују брзо у идентификацији, дијагностиковању, изолацији и третману пацијената. Ипак, у многим регионима света, поготово у земљама у развоју или неким удаљеним подручјима, због недостатка приступа квалитетној здравственој заштити ово може бити немогуће.

Из тог разлога потребна је прилагодљива, ефикасна и приступачна мера како би се обезбедио брз одговор на епидемије заразних болести.

UIA_PHG_01_o
“Доктори без граница ебола центар”  близу Монровие, Либерија © John Moore/Getty Images

Задатак конкурса

Развити мобилну јединицу која служи за брзо успостављање дијагнозе, изолацију и третман пацијената заражених еболом или неком другом преносивом болешћу, и безбедан транспорт заражених до установа које могу пружити одговарајућу негу.

Циљ конкурса

Овај конкурс има за циљ проналазак иновативних приступа који могу помоћи обуздавању епидемија заразних болести, подизање свести о глобалним утицајима активних и потенцијалних претњи здрављу људи и да заинтересује што више студената за дизајн у вези са медицином.

Награде

  • Прва награда: USD $8,000,
  • Друга награда: USD $5,000,
  • Трећа награда: USD $3,000,
  • Четврта награда: USD $2,000,
  • Пета награда: USD $1,500,
  • Похвале (до 10 тимова): USD $750

У вредност сваке од награда није урачунат порез!

Награђени пројекти биће изложени на Годишњем семинару Интернационалног удружења архитеката – Групе за јавно здравље 2015. године (the 2015 UIA-PHG Annual Seminar) који ће се одржати од 23. до 25. маја 2015. у World Expo центру, у граду Далиан, у Кини.

Информације

За детаљније информације о конкурсу посетите страницу: www.uia-phg.org

UIA_PHG_02_o
Ебола третман центар, Монровиа, Либерија | Фото: WHO/P. Desloovere – Monrovia, Liberia.