УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Guest Lecture Program 2013/14

24th April 2014

City and Society
Emil Jurcan

Architect, Memer of Pulska grupa, Pula, Croatia
Co-founder of Praksa collective

Архитекта, члан Пулске групе, Пула, Хрватска
Ко-оснивач Задруге Пракса

AUR Guest Lecture Program 2013/14

zbor-gradjana-u-zadruzi-praksa
Збор грађана у задрузи Пракса ❘ Задруга Пракса, Пула, Хрватска

ЗАУЗМИ - ОБРАНИ - ПРОИЗВОДИ

Архитектура уточишта у граду касног капитализма
Емил Јурцан

Апстракт:
Пулска група је 2008. године објавила ”Црвени План Пуле”, карту отпора и самоорганизације грађана у присвајању заједничког простора града. Од тада је прошло шест година обиљежених господарском кризом, растом незапослености, све чешћим оврхама, деложацијама и блокадама рачуна грађана. Супротно очекивањима, пораст незадовољства није допринијео расту броја самоорганизираних грађанских акција.

Управо обрнуто, кроз господарску кризу је структура локалне градске власти замијенила недостајећу економску базу свог политичког програма са све израженијом идеолошком осовином. Тако оснажена политичка структура моћи кренула је у офензиву пацифицирајући аутономне грађанске покрете и самоорганизиране грађане.

Како се архитектура манифестира у овим промијењеним околностима? Она више не детектира постојећи отпор у простору јер таквог отпора више нема. Истовремено не служи више акумулацији капитала јер нити тржишта некретнина више практички не постоји.

Једна од функција архитектуре која је још витална је она обрамбена – стварање заштићених простора гдје се алтернатива капитализму може склонити, предахнути, почети слободно замишљати другачији живот у граду. И организирати протунапад.

Биографија:
Емил Јурцан (*1981) је архитект који живи и ради у Пули. Дипломирао је архитектуру у Љубљани 2007. године. Активан је у различитим урбаним покретима за присвајање заједничких градских простора попут групе “Темп” у Љубљани (2005-07), “Пулске групе” (2006-12) и Иницијативи за Музил “Волим Пулу” (2009-).

Суоснивач је задруге Пракса која је прва архитектонска задруга у Хрватској (http://praksa.hr/) – инжењерска задруга за пројектирање, урбанизам и обликовање Пракса је друштвено-економско удружење равноправних физичких и правних особа које непосредно су-одлучују о свим активностима и заједничком пословању. Солидарност и узајамна помоћ, интеграција културног и политичког ангажмана у производну сферу, едукација и размјена знања међу члановима неке су од карактеристика ове задруге.

Праксу су основали чланови Пулске Групе у свибњу 2011. године као прву инжењерску задругу на подручју Хрватске, а тренутно у њој дјелују архитекти, фотографи, дизајнери и новинари с неколико година радног искуства.

Време и место

Четвртак, 24. април 2014.

19.00 часова
Универзитет у Београду – Архитектонски факултет
Амфитеатар

AUR-Lecture--City-and-Society---Emil-Jurcan_mapa
Мапа отуђеног (г)рада ❘ Заузми Обрани Производи – Задруга Пракса, Пула, Хрватска