УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Награде и признања

Архитектонском факултету у Београду додељено је признање од стране Института за трансфузију крви Србије за успешно спровођење акције добровољног давања крви у школској 2012/2013. години. Том приликом је наш Факултет као један од Факултета техничких наука освојио треће место.

На Факултетима техничких наука, четири пута годишње организују се акције добровољног давања крви, а Институт за трансфузију крви Србије сваке године додељује признања најуспешнијим факултетима.

Прва акција у летњем семестру заказана је за среду 19. март од 10 до 16 часова и реализоваће се у свечаној сали Грађевинског факултета.

Позивамо све студенте да своју љубав и хуманост поделе са онима којима је крв једини лек!

О акцији давања крви

Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Србије редовно организују акције добровољног давања крви на свим факултетима Београдског универзитета. Студентска популација значајно доприноси добровољном давалаштву крви, што показују и статистички подаци. Број студената давалаца крви континуирано се повећава. Више од 13% давалаца крви у Институту за трансфузију крви Србије, прошле године, били су студенти. Свест код младих људи о друштвено одговорним активностима и хуманим вредностима и даље расте.

Давање крви заснива се на три основна принципа – на анонимности, добровољности и ненаграђености. Давањем овог незаменљивог лека давалац ни на који начин не угрожава своје здравље, а на јединствен начин учествује у збрињавању витално угрожених. Давалац крви може бити свака здрава особа старости између 18 и 65 година, код које се лекарским прегледом и провером хемоглобина установи да давањем дела своје крвне резерве неће угрозити ни себе ни потенцијалног примаоца. Мушкарци могу давати крв четири пута, а жене три пута годишње.

Студенти – даваоци крви и волонтери су људи великог срца и душе. Континуирана едукација и информисање, подизање свести грађана о важности добровољног давања крви, једини је начин за постизање жељеног циља – да пацијент не чека крв, већ да крв чека пацијента. Студенти-волонтери свакодневно шире своју породицу коју чувају, негују, умножавају и тако себе дају безрезрвно. Прошле године крв је дало 8532 студента и сви они су нечији хероји.

Милица Воштић, Тијана Вучковић, Зорана Делић, Маријана Миљковић и Јована Зорић су студенти-волонтери и укључене су у организацију акције давања крви на Факултетима техничких наука.

Уколико и Ви желите да будете студент-волонтер, сарадник Института за трансфузију крви Србије, и прикључите се у групи волонтера, можете се информисати на следећем линку:
https://www.facebook.com/groups/397861683653001/
док термине одржавања акција можете наћи овде:
https://www.facebook.com/groups/625938284117621/