УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
Gramazio & Kohler  Architects, Zurich: mTable, 2002  Customizable table series

Предавање

Позивамо Вас да присуствујете предавању у организацији Архитектонског факултета:

ДИЗАЈН ДЕМОКРАТИЈА

Бранко Коларевић

Захваљујући параметарском пројектовању и дигиталној фабрикацији, данас је могућа масовна производња нестандардних, врло различитих производа, од ципела и сервиса за ручавање па до намештаја и кућа. Разноврсност више не доводи у питање ефикасност и економичност производње. Осим тога, параметарске дефиниције геометрије производа су доступне масама преко интерактивних сајтова, где купци онда могу да дизајнирају своје сопствене, јединствене верзије производа. Таква “демократизација” дизајна – кроз масовно прилагођавање – отвара многа занимљива питања као што је ауторство дизајна и функционални и естетски квалитет производа (ципеле, посуђе, намештај, куће…) које су дизајнирали они који нису дизајнери.

Илустровано бројним примерима, ово предавање истражује друштвене, културне и дизајн импликације ове нове “дизајн демократије”, почевши са њеним технолошким основама.

Kolarevic_Branko_IAAC_MONIKA-WITTIG_main
Бранко Коларевић – ИААЦ предавање | Фото: Monika WIttig

Место и време

Предавање ће се одржати у четвртак, 27. марта 2014. године у 18.00 часова у амфитеатру Универзитета у Београду – Архитектонског факултета, Булевар краља Александра 73/II.

Биографија предавача

Бранко Коларевић је професор архитектуре на Универзитету у Калгарију, на Факултету за дизајн окружења, где такође води интегрисано пројектовање и лабораторију за интегративни дизајн (ЛИД). Предавао је архитектуру на неколико универзитета у Северној Америци и Азији и широм света држао предавања о коришћењу дигиталних технологија у дизајну и производњи зграда. Аутор је неколико књига, укључујући ”Manufacturing Material Effects” (са Кевином Клингером), ”Performative Architecture” (са Алијем Малкавијем) и ”Architecture in the Digital Age”.

Он је бивши председник удружења за примену рачунара у у архитектури (АЦАДИА) и прималац АЦАДИА награде за иновативни истраживачки рад у 2007. Он је тренутно председник канадског одбора за архитектонску сертификацију (ЦАЦБ). Докторирао је 1993. и магистрирао 1989. на Харвард Универзитету. Дипломирао је 1986. на Универзитету у Београду.