УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Учешће студената и наставника АФ на летњој школи: Coastal Landscapes Architectures

costal-landscape-lsa
Међународна летња школа: Coastal Landscapes Architectures

Летња школа

У окивру међународне летње школе Coastal Landscapes Architectures  коју је организовао Архитектонски факултет у Алгхеру Универзитета у Сасарију заједно са општином Синај, у периоду од 3-13. јула 2013. године у месту Соланас на Сардинији учествовало је пет студената мастер студија Архитектонског факултета из Београда и доц. мр Урош Радосављевић као један од ментора међународних студентских тимова.

Ментори на летњој школи, поред наставника са Архитектонског факултета из Београда и Алгхереа били су реномирани професори и архитекте који предају између осталих на Бартлет школи архитектуре у Лондону и Харвард школи дизајна у САДу, на Архитектонском факултету у Единбургу, на Техничком факултету у Лисабону и на Политехници у Барију.

Студенти учесници летње школе са Архитектонског факултета из Београда били су студенти прве године Андреја Павићевић, Катарина Пенонић, и Нађа Беретић са Мастер студија Интегрални Урбанизам и Ана Зорић и Јелена Радосављевић са Мастер студија Архитектура који су учествовали у међународним тимовима са студентима архитектонских факултета из Алгхера, Единбурга, Лисабона и Барија.

Тема летње школе била је развој нових облика архитектуре посебно везаних за туризам, у долини Соланас и на приобаљу југо-источног дела Сардиније. Развој нових облика архитектуре у приобалним подручјима захтева алтернативне приступе традиционалном сценарију развоја сезонског туризма, и у том контексту су ментори, међународни студенти и представници јавног сектора општине Синај и града Каљарија заједно са представницима локалног становништва развили визију стратегије и принципе урбаног дизајна за суочавање са проблемима везаним за економски нестабилне и неповољне услове који настају услед сезонског туризма. Посебно треба нагласити успешно учествовање наших студената, који су у међународним студентским тимовима били лидери и успешно репрезентовали наш факултет.

У оквиру летње школе доц. мр Урош Радосављевић одржао је предавање по позиву на тему: ’’Рурални и културни туризам за социо-економски развој у Србији’’ на коме је приказао методологију и практичне резултате и искуства вишегодишњег рада наставника Архитектонског факултета из Београда на низу студија, пројеката и предмета реализованих у оквиру наставног процеса на територији источне Србије у доњем подунављу. Такође је и наших пет мастер студената успешно приказало своје пројекте са студија Интегрални пројекат 1 са Мастера Интегрални Урбанизам и са изборног предмета Урбани менаџмент са Мастера Архитектура.

доц. мр Урош Радосављевић